Инфо

21. јануар 2016.21. јан 2016.
КАМПАЊА ЈЕ КРЕНУЛА

ШАПЧАНИ, СПРЕМИТЕ СЕ

Сви локални одбори странака спремни за предстојеће изборе. Надају се бољем резултату него прошлог пута
Омиљени српски ријалити шоу, још од 1990. године, овог пролећа поново на програму. Једне недеље, крајем априла или почетком маја, нешто више од 6,5 милиона бирача у Србији својим гласом ће одлучити ко пролази даље, у Скупштину, а ко испада, односно остаје испод црте цензуса. Биће то трећи парламентарни избори за мање од четири године. Истовремено, одржаће се и они редовни, локални и покрајински. Лидери локалних странака и покрета сагласни су око тога да су спремни за излазак на биралишта и сви се надају најбољем разултату.
Владајуће странке расположене
Из Информативне службе Заједно за Србију истичу да су потпуно спремни за предстојеће локалне изборе. Уверени су да ће градоначелник Небојша Зеленовић, заједно са политичким савезницима и тимом сарадника добити подршку грађана за програм развоја града и села.
- Суштина тог програма је да ће сваки грађанин и свака наша породица добити подршку у своме настојању, да дођу до посла и да зарађују више него до сада. Тражићемо подршку за подизање нивоа услуга градских јавних предузећа и установа на највиши ниво, под најповољнијим ценама, као и за наставак снажног развоја инфраструктуре, како на градском подручју, тако и на селима. Унапређење јавног здравља, просвете, културе и спорта, такође су важни делови нашег програма који у свом средишту, има децу и младе. Суштинска децентрализација, која значи истинско учешће грађана у дебати и одлучивању о јавним пословима, представља неопходан предуслов за бржи развој, кажу у ЗЗС.
Западна Србија је потписала споразум о сарадњи на локалном нивоу са Социјалдемократском партијом Србије и Социјалдемократском странком, а кажу да су отворени за сарадњу са другим странкама, удружењима и организацијама које имају исте циљеве и програмску орјентацију. Немања Пајић, лидер Западне Србије сматра да су резултати рада мерило спремности за изборе. Подсетио је на пројекте за чију су реализацију дали велики допринос, као што су проширење Слободне зоне, Регионална депонија, Постројење за прераду отпадних вода.
-Ово, уз низ других пројеката и активности, у области здравствене и социјалне заштите, енергетске ефикасности, образовања, предшколског образовања, реконструкције и изградње инфраструктуре на целом подручју Градске управе, посебно на селу, обележило је протекли период. Уверен сам да је прошло време скупих и нашминканих медијских кампања. Ми ћемо грађанима понудити досадашње резултате у раду и програм и план активности за наредни период, које треба да допринесу развоју привреде и пољопривреде, још бољој социјалној и доступнијој здравственој заштити на примарном нивоу, као и квалитетнијим програмима образовања наших најмлађих суграђана и афирмацији правих вредности које промовишу шабачки школарци постижући запажене резултате у различитим областима, каже Пајић и додаје да је уверен да ће грађани препознати рад и труд који су уложили у претходном периоду и да ће то бити изражено кроз њихов одличан изборни резултат.
Душан Костадиновић, шеф Окружног изборног штаба Демократске странке сматра да је ова странка одговорно водила Шабац у последњих 15 година. Изузетно су поносни на све што је у претходном периоду урађено.
-Ако се присетимо Шапца од пре 2000. године и упоредимо га са данашњом сликом града, више је него јасно да је овај град вођен на најбољи могући начин. Наши суграђани су то препознавали годинама уназад, указивали нам поверење и сигуран сам да ће тако бити и на предстојећим изборима. Демократска странка ће у кампањи представити програм даљег развитка нашег града. Уз континуирано подстицање привредног развоја, уз добре мере за развој пољопривреде и уз одговорну политику у сваком сегменту друштва у наредне четири године Шабац ће бити европски град и центар овог региона. Ми нећемо дозволити да они који свакодневно урушавају Србију добију шансу да упропасте наш град и све добро што је до сада урађено. Шабац је био, јесте и биће демократски град. Сигуран сам да ће грађани то потврдити на наредним изборима, верује Костадиновић.
Живојин Вулетић, председник градског одбора Српског покрета обнове наводи да су они донели одлуку да на локалне изборе изађу самостално, под својим именом. Очекује добар резулатат ове листе и каже да су након тога отворени за разговоре са свима са којима се сложе око тога у ком правцу треба да се развија Шабац.
-Шабац већ сада личи на један модеран западноевропски град и СПО је дао значајна допринос томе. Надам се да ће се са том праксом наставити и да ће се све странке које буду чиниле будућу власт залагати за то. Наравно да бисмо ми желели да будемо део парламентарне већине и у наредном периоду, како би све ово за шта се ми залажемо могло бити остварено. Затражићемо подршку грађана и да се определе за наше кандидате за одборнике, јер сматрамо да су сви представници СПО који су учествовали у раду локалне самоуправе били на високом нивоу и да су испунили своје задатке онако како су грађани од њих то и очекивали, каже Вулетић.
Милутин Станковић, менаџер Градског обора Либерално демократске партије истиче да су они за изборе увек спремни. Наводи да тренутно разговарају са представнцима коалиције “Победа за Шабац”, али да се не плаше ни да сами изађу на изборе.
-Ми никада нисмо трговали својим мандатима ни у ситуацијама када смо то могли, тако да то не радимо ни сада. Мислимо да је у интересу грађана Шапца да се у Шапцу око програма и разних идеја окупи што више политичких организација, група грађана, истакнутих појединаца и свих оних који желе да се боре за бољи живот у нашем граду, а не интерес своје политичке партије. Избори су што се нас тиче увек добри када се лоше живи јер знамо да ће овог пута наши суграђани гласати другачије него што је то било на последњим изборима 2014. године с обзиром на ситуацију у којој смо и обећања која су дата. На локалном нивоу очекујемо да заједно са нашим коалиционим партнерима на изборима остваримо победу јер сматрам да само кроз озбиљно учешће у локалној власти и пруженим шансама новим људима можемо још више унапредити наш град што треба да буде циљ свих актера на политичкој сцени Шапца, каже Станковић.
Зоран Бортић, лидер покрета “Зоран Бортић - Шабачки социјалисти” такође истиче да су спремни за предстојеће локалне изборе.
- Сви наши одбори и чланови на терену, увелико су у политичкој активности чију ће кулминацију достићи, управо, поменута изборна утакмица. Предизборне коалиције за нас су прихватљиве. У наредним данима почећемо преговоре са неколико политичких опција. Уверен сам да ћемо постићи коначан договор, на задовољство свих. У изборе улазимо са пуно оптимизма. Сматрам да ће одборничка листа и програм који ћемо понудити задобити поверење грађана. Очекујем одличан изборни резултат, каже Бортић.
Опозиција још расположенија
Некадашњи Бортићев страначки колега, потредседник Градског одбора Социјалистичке партије Србије Владимир Трифуновић, каже да ова странка локалне изборе дочекује снажна, јединствена, омасовљена и кадровски оснажена. Наводи да су странци поново пришли стари чланови и симпатизери који су раније били запостављени.
-Верујем да ћемо дуплирати резултат у односу на претходне изборе и бићемо веома важан фактор власти. Највероватније ћемо на свим нивоима власти наступити са нашим старим и провереним партнерима ПУПС и Јединственом Србијом. Добар резултат ћемо сигурно остварити и захваљујући угледу и заслугама нашег председника ГО проф. др Мирка Керкеза, који је много допринео стабилизацији одбора, као и поверењу које ужива наш председник Ивица Дачић, сматра Трифуновић.
Божидар Катић, председник Градског одбора Нове Србије истиче да су они једва чекали локалне изборе, и да су им се надали и раније. Каже да су они, практично, претходне четири године у непрекидној кампањи.
-Сваки наступ, за сваки проблем који изнесемо, као и до сада, нудићемо конкретно решење, уз, као и увек, објашњење зашто и како, те шта је циљ. Од ових избора очекујемо да Шабац добије озбиљну и одговорну градску власт. У овом моменту Нова Србија потпуно је спремна и води кампању која води самосталном изласку на изборе. Сасвим сигурно је искључена свака коалиција са странком Заједно за Србију и њеним трабант странкама. Ми ћемо на предстојећим изборима изаћи у коалицији само са странкама, и само са њима и можемо разговарати и договорити се, које су спремне да прихвате основна начела нашег предизборног програма. Време је за нове идеје, за озбиљност и одговорност у понашању, у организацији, у вођењу града. И за то тражимо подршку грађана. Зато и кажемо - живиш како гласаш, поручује Катић.
Славиша Костадиновић, председник Градског одбора Јединствене Србије каже да се они спремају као да ће на изборе изаћи самостално, али да је њихов природни партнер СПС и очекује да ће у наредном периоду разговарати са њима.
-Очекујем да смо ми ти који ће донети промену Шапцу. Спадамо у врх политичких организација у граду по организованост, симпатизерима, активистима и броју чланова, тако да смо оптимистични што се тиче резултата. Кампања ће нам бити позитивна, али ћемо указивати на грешке локалне власти, али за разлику од других ми нудимо решења. Познати смо по свом социјалном програму, рекао је Костадиновић, који се у складу са политиком своје странке одрекао одборничке плате
Председник Градског одбора Демократске странке Србије, др Александар Павловић очекује бољи резултат него 2012. године. На изборе ће изаћи у оквиру Патриотског блока, заједно са Дверима. Истиче да је њихов адут јасна и препознатљива политика часних људи и чистог образа.
- У протекле четири, а боље рећи у претходних 16 година у Шапцу су владали исти људи иза којих су остале многе неразјашњене афере и многа упропашћена предузећа. На крају, почели су и да понижавају Шапчане доводећи на руководећа места људе из других градова као да у Шапцу нико није стручан и школован, каже Павловић.
Српску напредну странку нисмо игнорисали, само нико из локалног одбора није добио одобрење са врха да нам да изјаву.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa