Инфо

11. фебруар 2016.11. феб 2016.
СРЕТЕЊСКЕ СВЕЧАНОСТИ

МИШАР ЈЕ СРПСКА СВЕТИЊА

Задужбинско друштво “Први српски устанак ““ Мишар“ и Православна црквена општина Мишар, уприличили су Сретењске свечаности. Програм је започео у протеклу суботу изложбом слика Мишарске колоније у галерији “Владислав Лалицки“ у Шабачком позоришту. Реч је о избору од око двеста радова који су настајали у периоду од 1999. до 2015. године.
- Ово је само сегмент изложбе, сувише мали део да би се стекао прави утисак о Мишарској ликовној колонији. Неспоразум је настао између нас и задужених из Културног центра, изложба би требало да буде много боље презентована и да делује богатије, не због нас из Удружења, него због посетилаца. Ми смо друштво ентузијаста, заљубљеника у српску историју, културу, обичаје, васпитање и покушавамо да пренесемо нешто од свега тога на млађе генерације, да их отргнемо од квази културе, уличног васпитања, јер је то пошаст за наш народ. Мишар је за све Србе једна велика Светиња, од које желимо да направимо културни и историјски центар, место ходочашћа, даривања, праштања, љубави и поноса што припадамо српском народу, рекао је академки сликар Драгиша Марсенић, председник Скупштине Задужбинског друштва.
Исте вечери је приказана представа “Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића у извођењу Омладинског позоришта “Вожд“.
- Представу смо премијерно извели за прославу Мишарске битке 13. августа. На Фестивалу Драмских аматера села Србије, наша представа је освојила другу награду и три појединачне, од којих је једна за функционално решење сценографије, а две за споредне улоге, које су припале Марку Рибићу и Тамари Бастаји. Учествовали смо и на Фестивалу омладинских сцена у Белој Паланци, где смо освојили три појединачне награде, које су добили Душан Симић, Тамара Бастаја и Ђорђе Митровић, рекао је Филип Рајковић, директор Омладинског позоришта “Вожд“ које постоји седам година.
У понедељак, после помена Карађорђу и погинулим јунацима, полагања венаца и уметничког програма, присутне је поздравио Стеван Симић, председник Извршног одбора Друштва, који је, између осталог, рекао да постоји идеја да се у будућности на Мишару направи комлекс са хотелом, игралиштима и спортском двораном ““ Обележили смо где је Лука био са коњицом, где је била извидница, болница, место где је Карађорђе заклео војску. Надамо се да ће одавде полазити све екскурзије, јер, западна Србија је дала велики допринос у Првом српском устанку.
Сретењске свечаности се завршавају у суботу, у Културном центру, где ће бити приређено Гусларско вече са почетком у 18 часова.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa