Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ОБЕЗБЕЂЕН НОВАЦ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

СВИ ПРЕДЛОЗИ ДОБИЛИ ПОДРШКУ

Град Шабац ће ове године, поред три пројекта која су добила највећу подршку грађана у оквиру програма партиципативног буџетирања, финансирати и осталих седам пројеката који су се нашли на листи
У сарадњи са Националном алијансом за локални економски развој и БИРН, град Шабац је прошле године по први пут учествовао у пројекту партиципативног буџетирања. Од 100 пристиглих предлога, састављена је листа од десет пројеката, о којима су грађани одлучивали директним гласањем.
- Овим пројектом смо се потрудили да сазнамо шта људи сматрају као најважније ствари у својим микро заједницама. То је од изузетног значаја за град, јер приликом креирања буџета ми морамо знати шта су потребе наших грађана, у домену надлежности локалне самоуправе. Од десет предложених пројеката, три су добила највише гласова. Ту су изградња јавних чесми, реконструкција Сремске улице, односно препакивање коцки, и реконструкција парка код „Соколане“. Поред ова три пројекта, град ће у 2016. финансирати и реализацију свих осталих пројеката са листе, јер доприносе лепшем окружењу града и квалитетнијем животу наших грађана. Градиће се и бициклистичке стазе, паркинзи за бицикле, али и за путничка возила, а наставићемо и са реконструкцијом зелених површина у граду, најављује испред града Шапца Марко Јанчић.
Један од пројеката реализоваће се и на сеоском подручју, кроз изградњу дечјих игралишта.
- Опремљена дечја игралишта су до сада била сконцентрисана углавном на градском подручју, али ће у овој години и најмађи Шапчани на сеоском подручју добити игралишта са свом пратећом опремом, додаје наш саговорник.
Значајан допринос децентрализацији локалне самоуправе пружа и могућност мештана сеоских месних заједница да одлучују о новцу који се у њиховим селима скупља на основу пореза на имовину.
- Идеја је наишла на веома добру подршку мештана шабачких села. То поткрепљује и податак да је у јануару ове године прилив средстава од пореза на имовину три пута већи него пре годину дана. То је потврда оправдане жеље мештана шабачких села да сами одлучују о новцу који се скупља у њиховим селима. Наставићемо и са добрим програмима које спроводимо више година, попут „Два на динар“, како би још више подржали наше суграђане на сеоском подручју да се активно укључе у унапређење услова у којима живе. Овим мерама Шабац је постао први град у Србији који је кренуо у суштинску децентрализацију, што представља и једну од примарних политика Градске управе, каже Јанчић.
Политика града Шапца је суштинска децентрализација, која подразумева да сви грађани у срединама у којима живе сами одлучују о томе шта је за њих најважније. Град је ту да их подржи
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa