Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
БАЊА КОВИЉАЧА

Симбол Бање пред рушењем

Бања Ковиљача понела је епитет Подринске лепотице, а њен симбол без сумње деценијама био је њена дворана Кур-салон. Међутим, ово надалеко познато здање данас представља симбол руинираности и запуштености
Идеја о подизању једне овакве дворане, па и први пројекти, настали су још пре Првог светског рата. Ратна дешавања одложила су ове планове све до треће деценије прошлог века. Објекат је подигнут, комбинацијом пројеката архитекти Милана Минића и Јованке Бончић-Катернић, у периоду између 1928. и 1932. године, када је дворана свечано отворена. Кур-салон је деценијама био симбол Ковиљаче, место добре забаве, престижа... Данас представља здање које угрожава безбедност посетилаца једног од највећих и најлепших паркова у овом делу Балкана. Двораном је годинама управљало Хотелско-туристичко предузеће „Бања Ковиљача“ које је у међувремену отишло у стечај. Објекат Кур-салона био је у употреби до скоро пре годину дана, када је у њему одржана манифестација гљиварског друштва. Данас је он видно руиниран.
Некада понос Бање и Подриња. Место забаве и разоноде. Стецише многих значајних личности из света културе, уметности, књижевности, политике... Овде су некад боравили, опуштали се многе значајне личности, али и своју каријеру започеле многе потоње естрадне звезде. Некад понос, данас руина и срамота Бање Ковиљаче.
Протеклих месец дана покренута је иницијатива за реконструкцију овог здања, које ужива заштиту као споменик културе. Иницијатива, која је потекла од туристичког радника Владимира Вуловића, окупила је многобројна удружења грађана из Бање Ковиљаче, а њој се прикључило и предузеће Пејак-Хандел. Упућен је и захтев Агенцији за лиценцирање стечајних управника о пословно-техничкој сарадњи, ангажовани су Републички завод за заштиту споменика културе као и надлежни завод из Ваљева, а у проблем се укључила и локална самоуправа. Сходно договорима, под окриљем градске власти, формиран Савет за заштиту и очување “Кур-салона“. Завод за заштиту споменика културе израдио је предрачун трошкова прве фазе санације. Санација би обухватила кров и олуке, а предрачунска вредност је три милиона динара.
Међутим, добри познаваоци бањских прилика изражавају сумњу у намере градске управе тврдећи да су се сличне ствари дешавале пред редовне локалне и републичке изборе и 2012. године. Подсећајући да је пред претходне изборе пажња за Бању и забринутост за њу исказана кроз протесне скупове против азиланата. Па као што је то тад служило предизборној мотивацији тако у те сврхе треба данас да послужи и прича о Кур-салону.
С друге стране, иницијатори акције указују да је Кур-салон горући и најболнији проблем Бање Ковиљаче, али да је то само један од проблема који су се нанизали у протеклих двадесетак година. Сами процеси, по њима, споро теку, а главну препреку чини питање надлежности и бирократске процедуре. Незадовољни инертношћу надлежних институција, иницијатори акције заштите Кур-салона најављују и организовање протесне шетње грађана. Овим својим гестом желели би да убрзају процесе као и да укажу и на друге проблеме. У првом реду на стање вила „Босне“ и „Ковиљаче“, као и „Железничког дома“, објеката који својим архитектонским изгледом представљају значајно културно наслеђе Бање Ковиљаче.
Сличног мишљења је и стручна јавност која сматра да је све јасно прецизирано Законом о туризму и Законом о културним добрима. Стручњаци су мишљења да локална самоуправа ослањајући се на ове законе у врло кратком року може да реши питање надлежности и заштити објекат Кур-салона од даљег пропадања.
С. Крстић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa