Инфо

25. фебруар 2016.25. феб 2016.
ЗАШТО СЛАВИМО 8. МАРТ

СУПЕРЖЕНА И ДОМАЋИЦА

Прва асоцијација на 8. март, данас су поклони. Права прилика за већину мушкараца, да искажу своју наклоност, иако тог дана многе срећемо како стоје испред радње са изразом негодовања, док чекају своју лепшу половину да изабере поклон. Ипак, све је почело другачије. Као борба жена за већа права у периоду индустријализације. Празник се слави од 1975. године али предходила му је политичка борба кроз цео двадесети век. Политичка боја овог празника огледа се и у разгледницама које су штампане одмах након увођења празника. На једној је писало-Реци не угњетавању и празнини духа рада у домаћинству-. Међутим, нежна женска душа ипак је победила феминизам и празник данас има другачију конотацију.
-Волим да славим 8. март, прилика да ти неко честита јер си жена. То данас није лако, будући да нам је еманципација наметнула бреме породичних и друштвених улога- каже Ивана Јовановић из Шапца.
На снази је феномен супержене која може и мора све, али судећи по нашим суграђанкама нешто се ипак променило.
-Скоро сам читала приручник за домаћице из педесетих, једног америчког аутора. Тамо наводе да жена мора беспрекорно да кува, одржава кућу чистом и увек чека свог мужа код куће дотерана са осмехом на лицу и топлим ручком. Неверство мушкарца не сме се доводити у питање јер је знак да жена није добра куварица или да није испунила своје дужности како треба. Ако узмемо у обзир ове захтеве, напредак је видљив-каже Шапчанка Марија Симић.
На снази је и мишљење да је празник изгубио смисао и удаљио се од свог изворног значења.
-Мислим да већина жена не зна зашто се слави 8. март и све што очекују су поклони, уместо да се тог дана сете свих жена које немају ту срећу да добију било какав знак пажње, злостављане и заборављене и на то треба скренути пажњу- каже Јелица Марковић из Шапца.
Као и увек у животу ситуација није ни црна ни бела. Са једне стране од жене се очекује да зарађује, буде брижна мајка, добра домаћица, супруга, да се не запусти али све ове улоге доносе независност и снагу да се као што изрека каже „Бити кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати“. Када говоримо о испуњењу циља, тамо нисмо стигли, чему у прилог говоре и закони којима се забрањује дискриминација жена а који су на снази.
8. март-генеза
-1857. Протести жена у периоду брзе индустријализације због лоших услова рада Њујорк
-1908. Марш 15. 000 жена кроз Њујорк за боље услове рада
-1910. конференција жена у Копенхагену
- Руска револуција- први стадијум револуције била је борба за права жена
-На западу долази до оживљавања идеје тек 60-тих година јер се дуго повезивала са комунизмом
-1975. Уједињене нације проглашавају 8. март Међународним празником жена
Д. Мићић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa