Инфо

17. март 2016.17. мар 2016.
ИЗЛОЖБА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ 30. МАРТА

ПРОЗОРИ КА ЈЕВРОПИ

Традиционална изложба ученичких радова Школе примењених уметности у Библиотеци шабачкој „Култура ћирилице“ ове године биће у знаку обележавања двеста година од доласка Јеврема Обреновића у Шабац.
Кроз десет уметничких заната и ангажовањем великог броја ученика и професора Школе примењених уметности, на отварању изложбе „Јевремови прозори ка Јевропи“, у среду 30. марта у 12 часова, биће приказани различити експонати и то: Анкин костим и накит по европској моди тог доба, инсталација стабло-родослов Обреновића који су обележили историју Србије у ЏИЏ веку, прикази Јевремовог конака, рељефи, портрети и медаље са ликовима Јевремове породице и његових савременика, мапа тадашњег Шапца, керамика, калиграфија и дигитални принтови инспирисани Јевремовим добом, делима савременика и свим првинама - првом апотеком, првим застакљеним прозором, једним од првих клавира у тадашњој Србији.
Значај пројекта, који је окупио креативне младе људе, ученике Школе примењених уметности, препознала је и Градска управа града Шапца те тако одобрила средства на конкурсу за финасирање, суфинансирање пројеката у култури, као и пројеката уметничких, односно стручних и научних истраживања у култури за 2016. годину.
- С обзиром на едукативни садржај, који ће бити презентован на креативан и занимљив начин, очекује се посета ученика свих основних и средњих школа у Шапцу. Такође, планира се касније постављање елемената изложбе у школама, у виду креативних учила, а детаљи са изложбе ће се израђивати у виду сувенира града, у чему се препознаје одрживост пројекта, а пре свега брига о нашој културној и историјској баштини - рекла је Невенка Ђокић, директорка школе.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa