Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ОДРЖАНА ДЕСЕТА РАДИОНИЦА “У СУСРЕТ МУЗЕЈУ ШАБАЧКИХ ЈЕВРЕЈА“

СЕФАРДСКА БАЛКАНИКА

У Народном музеју у Шапцу, прошле недеље је одржана десета радионица “У сусрет Музеју шабачких Јевреја“ . Присутнима се, путем Скајпа, обратио др Елиезер Папо, професор Бен Гурион универзитета у Бер-Шеви и нерезидентним рабином за Босну и Херцеговину из Јерусалима. Тема предавања је била “Сефардика Балканика“.
- Изузетно ми је драго и сматрам да је веома корисно што је, у оквиру радионица “У сусрет Музеју шабачких Јевреја“, успостављена сарадња са професором др Елиезером Папом и надам се да ће његово гостовање “на даљину“ наставити. Као студент основних, касније постдипломских студија Историје уметности на Филозофском факултету у Београду, похађала сам радионице о јеврејској уметности и традицији. Тада сам имала част да слушам предавања која је држао проф. др Елиезер Папо, као што су јеврејско-шпанска књижевност, јеврејска религиозна књижевност од Библије до Кабале, Бог као писац ““ књижевна логика Петокњижја, каже Јелена Пјевац Ненадовић.
Др Елиезер Папо је један од водећих светских стручњака за ладино -језик сефардских Јевреја, који су се, по изгону из Шпаније 1492. године, доселили на Балкан, Блиски исток и Малу Азију. Аутор је низа научних радова на тему сефардског културног наслеђа у свету, посебно у земљама бивше Југославије.
- Били смо у прилици да се, на интересантан и свеобухватан начин, својствен професору Елиезеру, упознамо са условима који су владали у Шпанији и разлозима који су довели до изгона Јевреја, о њиховом насељавању Османског царства и прилагођавању новим условима и начину живота. Кроз анегдоте, пословице и приче из живота Сефарда, професор нам је говорио о њиховом идентитету везаном за народни шпанско-јеврејски језик, додаје Пјевац Ненадовић.
Према речима историчара Бранислава Станковића, ово је прво предавање које је одржано путем Скајпа не само у Музеју, него и у Шапцу. ““ Делује ми помало нестварно, посебно ако имамо у виду да је професор Папо један од највећих светских ауторитета за јудаистику и да држи предавања на најпрестижнијим универзитета у свету, а Шапчани су имали прилику да га чују из његове радне собе у Јерусалиму.
Ускоро се очекује гостовање и предавање београдског рабина господина Исака Асиела, као и долазак Његове Екселенције амбасадора Израела господина Јосифа Левија.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa