Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ

ТЕХНОПАТИЈА, УМЕТНОСТ И МЕДИЈИ

Прво у низу предавања у оквиру циклуса „Естетика и уметност у доба медија“ Центра за савремену уметност „Технопатија, уметност и медији“, одржано прошле среде, 20. априла, покушало да да одговор на питање: „Колико технолошки развој и примена техничких достигнућа у уметности и медијима може бити од користи или ићи на штету када је у питању одређено уметничко стваралаштво?“
Присути у галерији Културног центра имали су прилику да чују ставове проф. др Дивне Вуксановић и проф. др Драгана Ћаловића из Београда, али и дају своје мишљење. Својеврсна расправа кретала се између два екстремна становишта - једног који заговарају тзв. „технооптимисти“ и другог који заступају „технопесимисти“. С тим у вези, уз аргументацију „за“ и „против“ уведен је и термин „технопатије“ који је био анализиран у контексту идеја трансхуманизма, новог материјализма и савремене естетике.
Програм Центра за савремену уметност, чији је уредник историчар и теоретичар уметности Филип Ковачевић, реализује се захваљујући сарадњи Културног центра у Шапцу и Естетичког друштва Србије.
О. Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa