Инфо

28. април 2016.28. апр 2016.
МЕСЕЦ СПОРТСКИХ УСПЕХА ШАПЧАНА

Априлска славља

Када се сагледају збирно резултати шабачких представника у колективним спортовима, април се може прогласити једним од најуспешнијих месеци у последњих неколико година. Шапчани су имали прилике да присуствују подизању два победничка пехара, прославе један евро пласман, а фудбал и посебно рукомет вратили су нада да и на крају маја може бити слично.
Велики заљубљеници у фудбал знали су понешто више од футсалу, други познаваоци најважније споредне ствари на свету, само основно. Европско првенство у Београду подигло је популарност овог спорта у Србији, али 2015. и 2016. су године „бума“ футсала у Шапцу. Већ у својој другој сезони од оснивања, Футсал клуб „Белаторес“ освојио је титулу Регионалне лиге „Дрина“ и кроз бараж се домогао другог ранга. Читавсе сезоне Шапчани су били на врху табеле. Једине поразе претрпели су од Бајине Баште у гостима. Укупно: 11 победа, 2 ремија и 2 пораза. Дуго су били једини непоражен тим српског футсала, али и овако сезону за памћење „зачинио“ је бараж. Сви у клубу памтиће пехар, али двомеч против Пожаревца актери ће препричавати својим унуцима. Било је у Пожаревцу 3:3, у утакмици пуној преокрета, а онда је уследио реванш у Економској школи. Трибине готово пуне, атмосфера фудбалска, све спремно за славље, а онда гол гостију за шок и страх. Дуго су Пожаревљани одолевали, да би у фуриозних пет минута, „Белаторес“ постигао четири гола за велики преокрет и још већи успех.
Проблеми у клубу и неразумљив низ пораза у пролеће 2015. године, коштао је кошаркашице ОКК Шапца испадања, после 4 године, из Прве лиге. Када је сачуван већи део тима, било је јасно да су главни фаворити за повратак, а највећа казна постала је играње против екипа које, изузев градског ривала „Дуге“, нису на њиховом нивоу. Доминацију су показале од почетка лиге. Практично у сваком мечу, питање победника решавале су већ у првих десет минута. Четрнаест утакмица уз исто толико победа и кош разлика од плус 571 довољно говори. У истом ритму наставиле су и у баражу. Нових шест утакмица и шест победа за максималан учинак и повратак у елиту у великом стилу.
Одличан април наговестили су, последњег мартовског викенда, шабачки ватерполисти. Трофејни спорт вратио се на велика врата у наш град, а од следеће сезоне, Шапчани ће моћи да гледају и европски ватерполо на Градском базену. Иако новајлије у Првој А лиги, шабачки ватерполисти били су више него доминантни. Од 14 утакмица, само су једном поражени и то у дуелу када је све већ било познато, док 13 пута ривалима нису дали шансу. Ипак, да би били у Европи после 12 година, било је неопходно освојити баражни турнир. Градски базен је угостио: „Београд“, „Бањицу“и „Наис“. Сада већ оптерећени бременом фаворита, Шапчани нису имали лак задатак, али су га испунили. Нове три победе донеле су велико славље и ЛЕН куп. Били су на прагу сензације и у ¼ финалу плеј офа против Војводина, али су петерци однели снове о полуфиналу.
Април 2016. године биће део историје и шабачке одбојке. Мушка сениорска екипа шабачког „Заслона“ први пут у краткој историји, биће прволигаш. Првенство у Другој лиги „Центар“ почели су као придошлице из Регионалног ранга, без великих амбиција. Ипак, како је првенство одмицало, постало је јасно да „Заслон“ може против сваког тима. Једно зимско појачање и потајне жеље претворене су у реалност. Свега 5 пораза у 18 кола, уз победе у Великом Градишту и Младеновцу, против јединих ривала који су били изнад на табели, донеле су треће место и Прву Б лигу шабачким одбојкашима.
На поменуте лиге спуштена је завеса, а захваљујући резултатима у априлу, неки клубови и њихови навијачи, с“™ оптимизмом гледају на мај.
Рукометаши Металопластике „газе“ плеј офом и на половини такмичења имају максималан учинак. Уз резултате, уживање је гледати и игру „пластичара“. Разноврсна, луцидна, атрактивна и убојита, подигла је, иначе добру посету у хали „Зорка“. Тренутно, „плави“ имају три бода више на табели од Војводине, а уколико избегну пораз у Новом Саду, пут ка трону биће још отворенији.
Уколико све буде како се надамо, могао би шабачки рукомет да има представнике у Европи у обе конкуренције. „Медицинару“ је потребан најбољи бодовни салдо у плеј ауту да би се осигурао „Челенџ куп“. Три везана тријумфа донела су Шапчанкама „пол позицију“ три кола пре краја. Два пута ће Шапчанке играти на свом паркету и све је у њиховим рукама.
Иако не могу рећи како су играли без грешке овог пролећа, фудбалери Мачве имали су довољно добре резултате да у пети, одлучујући фудбалски месец, уђу као лидери Српске лиге „Запад“. Шабачки „Раднички“ почео је пролећну полусезону са пете позиције, али после пораза у Прњавору, знају само за победе и реми на гостовању лидеру. Сада „шабачки црвени“ деле друго место и најозбиљнији су противници Дрини у борби за титулу.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa