Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић на скупу у Бечу о побољшању услова образовања и запошљавања

КВАЛИФИКОВАНА РАДНА СНАГА ДОВОДИ ИНВЕСТИТОРЕ

На тродневном Самиту под називом „Изградња партнерства држава Западног Балкана на тему развоја дуалног образовања и стручног усавршавања“, одржаном претходне седмице у Бечу, учествовао је и Град Шабац. Организатор скупа је Федерална привредна комора Аустрије, која је, заједно са Министарством просвете Аустрије, била домаћин Самита. Делегацију града Шапца предводио је председник Скупштине града Немања Пајић.
Шабац је представљен као пример добре праксе повезивања привреде и локалне самоуправе у циљу економског развоја, привлачења инвеститора и усклађивања образовних профила са потребама привреде.
После разговора са представницима привредних комора Аустрије и Србије Кристофом Лајтлом и Марком Чадежом, председник Скупштине града Шапца Немања Пајић најавио је потписивање приступања Шапца пројекту СЕЕД (Суппорт оф едуцатионал анд емплоyмент девелопмент), који има за циљ побољшање услова образовања и запошљавања на Западном Балкану.
- У фокусу учесника скупа била су питања унапређења повезаности образовног система и привреде, у циљу повећања квалификације радне снаге за адекватан одговор на потребе привреде. Ми смо представили свој Локални акциони план запошљавања, као пример добре праксе и повезаности локалне самоуправе и представника привреде, а учешће у пројекту СЕЕД допринеће повећању компетитивности оних који траже шансу за посао, што је један од приоритета у даљем развоју нашег града ““ како стварањем што бољих услова за наше младе суграђане који се сада образују, тако и за оне који су завршили формално образовање, да би га прилагодили потребама тржишта, рекао је председник Скупштине града Шапца.
Само квалификована и едукована радна снага може да одговори потребама привреде и смањи незапосленост. Зато су дуално образовање и континуирана едукација данас актуелне теме, а најважнији је адекватан образовни систем.
- Радна снага је основни проблем инвеститора који долазе на Западни Балкан па тако и у наш град. Није довољно да стране компаније дођу, морамо да имамо довољно образованих кадрова, јер у супротом компаније не могу да шире своје капацитете. У решавању проблема квалитета радне снаге потребно је да учествују све структуре: привреда, Министартство просвете, локалне самоуправе и невладин сектор. Скуп у Бечу био је прилика да представимо наше напоре у превазилажењу овог проблема. Као пример добре праксе презентовали смо Локални акциони план запошљавања града Шапца, навео је Немања Пајић.
Говорећи о регионалном програму СЕЕД, Аустријске привредне коморе, чији је циљ побољшање услова образовања и запошљавања на западном Балкану, Пајић је истакао да је то у потпуности у складу са политиком града Шапца да се најмлађи суграђани адекватно образују, а они који су школовање завршили, да се додатно усавршавају како би лакше дошли до посла или плаћенијег радног места.
- Желимо да уз помоћ фондова Европске уније развијамо односе са привредницима и размењујемо искуства са развијеним земљама и регионом, као и да останемо пример добре праксе што нам овај програм и омогућава, истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
Регион Западног Балкана на скупу у Бечу представљале су: Србија, Федерација БиХ, Албанија, Македонија и Црна Гора, а земље Европске уније: Аустрија, Хрватска, Француска, Немачка, Италија и Словенија.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa