Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ЈЕДИНСТВЕНИ ПРОЈЕКАТ У СРБИЈИ ДАЈЕ ДОБРЕ РЕЗУЛТАТЕ

ВЕЋА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

Интересовање грађана за учешће у пројекту који град финансира са 50 одсто не јењава ни после шест година
Шабац је први град у Србији који је започео пројекат подизања енергетске ефикасности у зградама колективног становања. Програм је почео пре шест година, а до сада је од око 8.000 стамбених јединица које одржава Јавно стамбено предузеће „Стан“ изоловано више од 1.300 станова у зградама.
- Пројекат се развија из године у годину, уз константно повећање броја учесника у програму. Станари, осим визуелног аспекта, односно знатно лепших зграда, могу да рачунају и на далеко ниже рачуне за грејање, односно уштеду енергије, каже Љиљана Јовановић, директорка ЈСП „Стан“
Према проценама, постављањем изолације могуће је остварити уштеде и до 40 одсто. Због тога и станари из зграде у Норвешкој улици бр. 12 размишљају о изолацији свог улаза.
- Интересовање станара је велико. Изолација зграде би нам донела доста ниже рачуне, а и сама зграда би постала лепша. Инвестиција није мала, али сигирни смо да ће се на дужи рок исплатити, каже Трифун Јеротић, председник Скупштине станара.
Због добрих резултата које је дао програм изолације зграда колективног становања, почео је и пројекат изолације индувидуалних кућа.
- За финансирање радова на изолацији, у односу 50 одсто власник, 50 одсто град, могу да конкуришу власници кућа који за грејање користе природни гас или имају даљинско грејање. За сада је 40 породица искористило ову могућност, а њихово задовољство нам је најбоља потврда исправности посла, додаје Љиљана Јовановић.
Инвестирање у термоизолацију није јефтино. Због тога ће град и даље са 50 одсто средстава финансирати изолацију сваког стамбеног објекта.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa