Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
СЛОБОДАН АРЕЖИНА, СМЕЊЕНИ ПРОГРАМСКИ ДИРЕКТОР РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈЕ ВОЈВОДИНА

ЧИСТКЕ УЗ ПОМОЋ ЛАЖНИХ ДОКАЗА

Смене на РТВ представљају комбинацију политичке моћи и личне острашћености. Против мог именовања за Програмског директора, пре десет месеци, гласао је представник ДС. Над премијеровим аргументима о сменама заиста би се требало замислити
Печат на извештају о званичним резултатима избора у Војводини се није поштено осушио, а на Радио телевизији Војводина су започеле тектонске промене. Смењен је свако ко је у минулом периоду био на било каквој уредничкој и директорској позицији. Као аргументи су коришћене фразе које нису образложене ни у једној јединој реченици, а једна од њих је и да премијер Србије Александар Вучић ниједном није био гост овог јавног сервиса. Наш саговорник Слободан Арежина, доскорашњи Програмски директор РТВ, каже да су премијера више пута звали, али да се он није одазивао.
Ваша смена је покренула лавину смена на РТВ. Можемо слободно да кажемо да у новијој историји српских медија није забележен овако бруталан талас смена. Зашто је дошло до тога?
- То је комбинација политичке моћи и личне острашћености. Људи које је именовао Управни одбор за вршиоце дужности уредничких и програмских функција нису могли да се уздрже и сачекају да после конкурса буду постављени. Истог тренутка, док је седница УО још трајала, насрнули су на младе уреднике и новинаре. Чистка је погодила оне који су уложили огроман труд у градњу програма РТВ, од неколико медијских стручњака, оцењеног као најбољи у Србији. Уместо да за свој преофесионализам и предани рад буду награђени ти млади људи доживели су да на бруталан начин буду кажњени забраном да раде свој досадашњи посао.
Како то да до ових смена није дошло и раније ако су постојали механизми, како то тврди ново руководство?
- Смене су почеле на првој седници новог сазива УО. У старом су постојале поделе које нису то омогућавале. Против мог именовања за Програмског директора, пре десет месеци, гласао је представник ДС, а сада када је формиран нови УО у којем доминантан утицај имају СНС и ЛСВ донета је одлука о мојој смени. То говори да је програм РТВ био нестраначки.
Образложење за Вашу смену је, како многи тумаче, крајње неаргументовано, јер РТВ се квалитетним програмом наметнула као телевизија која се радо гледала и ван Војводине?
- Свакако. И чињеница да је та смена образложена лажним, монтираним, доказима говори да објективних и за јавност прихватљивих разлога није било.
Шта је то конкретно сметало некоме у програму РТВ?
- Свакодневно РТВ је имао, у различитим форматима, полемичке емисије. Желели смо да грађанима прикажемо што шири спектар различитих и супротстављених ставова и тако им омогућимо да сами закључе шта ко и са каквом аргументацијом нуди на јавној сцени. Уз ово имали смо и неколико сатиричних емисија Државни посао, Дневњак,... У дневним информативним емисијама смо се трудили да будемо што објективнији. То је за оне који медије не злоупотребљавају већ употребљавају у дневној политици више него довољно. Мислим да смо заиста из фазе злоупотребе прешли у модел у коме се медији оперативно употребљавају као инструмент политике. Питање је само зашто се на то пристаје?
Како коментаришете изјаву премијера да се све ради по закону када је реч о РТВ?
- Над тим би се аргументом заиста требало замислити. Ја сам на мандат од 4 године изабран после конкурса одлуком УО РТВ. И то је било по закону, а сада сам смењен без образложења. По закону су преко ноћи смењени бројни уредници РТВ. Али, да ли је улога закона да обезбеди општи интерес или да буде покриће за политичку манипулацију? Зар није, на пример, Нелсон Мендела осуђен после по закону спроведеног поступка? Закон без правде и заштите општег интереса није закон.
Може ли да се очекује озбиљнија реакција грађана на ове смене, ако узмемо у обзир чињеницу да је готово сваки други Војвођанин од оних који су изашли на изборе, подржао СНС?
- У предизборном програму СНС није стајало да ће доћи до смена у Јавном медијском сервису РТВ . Да је тако било на ово што се догађа у РТВ могло би се гледати у контексту изборних резултата.
Како вратити достојанство нашој професији?
- Борбом за професионализам. Новинарство у друштвима у транзицији има посебну улогу. Можда и пресудну за успех транзиције. Новинар који је употребљен у страначке сврхе је у улози лекара који квалитет терапије одређује на основу партијских књижица пацијената. Многи политичари у Србији то не схватају или им то не смета. Напротив. Будућност и наша деца неће нам опростити ако у борби за професионалне медије не искористимо све што нам је на располагању.
БОЈИМ СЕ ДА НЕЋЕ СТАТИ
Да ли можете да претпоставите како ће да изгледа програм РТВ у наредном периоду?
- Могу. Нека се ипак гледаоци сами у то увере.
Да ли очекујете неку врсту реваншизма према колагама које су мнењене?
- Реваншизам је сам чин њихове смене. Бојим се да се на томе неће стати.
- Занимљиво је да се, нпр, такве смене нису догодиле у РТС?
Време ће дати одговор и на то питање.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa