Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ЗЕЛЕНИ ШАПЦА ПРЕДЛАЖУ

КАКО СПРЕЧИТИ ГАЈЕЊЕ ГМО СОЈЕ

На конференцији за новинаре одржаној у понедељак, Зелени Шапца су изразили забринутост због нелегалног гајења генетски модификоване соје у Мачви, која кроз сточну храну доспева у прехрамбене производе. И поред рестриктивног закона који забрањује увоз, производњу и промет ГМО организама, чињеница је да државни органи не успевају да се изборе са овим проблемом. Шта чинити?
- Да би се спречило гајење генетски модификоване соје, потребно је спречити илегални увоз и промет ГМО семена, појачати рад фитосанитарних инспектора не терену, пооштрити казне за прекршиоце и јавно објављивати имена пољопривредника, фирми и увозника који су откривени у незаконитом промету. Ове захтеве ћемо, преко својих посланика Ивана Карића и Љубинка Ракоњца, упутити највишим државним органима, додао је др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Зелени истичу да је будућност српске пољопривреде у органској производњи. За гајење једногодишњих култура, као што су парадајз, паприка, купус и јагода, на једном хектару земље, потребно је уложити око 5.000 евра, рачунајући семенски материјал, папирологију и радове на њиви. Уложени новац се враћа већ после прве године.
Ове јесени, у организацији Зелених Шапца, биће организован други Сајам органске хране, као и едукативни семинар.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa