Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
НауЧно-струЧни скуп географа у Крупњу

БОРИВОЈЕ Ж. МИЛОЈЕВИЋ

Однос, знање, разумевање и тумачење природе и људи са наших простора
У петак 13. и суботу 14. маја у Крупњу су у организацији катедре за регионалну географију Универзитета у Београду - Географског факултета, Српског географског друштва и Скупштине општине Крупањ у сарадњи са ОШ „Боривоје Ж. Милојевић“ Крупањ, Библиотеком „Политика“ Крупањ и Туристичком организацијом општине Крупањ одржана свечана академија и научно-стручни скуп поводом 130 година од рођења академика Боривоја Ж. Милојевића, ученика и сарадника Јована Цвијића и оснивача регионалне географије у Србији.
На скупу је са научним рефератима учествовало око 50 учесника, наставника, сарадника, истраживача са универзитета у Београду, универзитета у Новом Саду, универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, универзитета у Бањалуци и универзитета Црне Горе.
У пленарном делу изложени су реферати за живот и дело Боривоја Ж. Милојевића, његов научни опус, домени и стремљења, као и епистемолошке принципе научног сазнања које је он утемељио у регионалној географији у нашој земљи. Поред биографских података Боривоја Ж. Милојевића било је речи и о његовом доприносу развоју науке. Скупу је присуствовала и праунука нашег географа Сандра Милојевић која је овом приликом у оквиру мини-изложбе представила неке од предмета њеног прадеде: документе и списе, дипломе и признања, наочаре, мерне инструменте и старински фотоапарат којим је Милојевић бележио своја истраживања и путовања.
Од шефа катедре за регионалну географију проф. др Дејана Шабића сазнајемо да је Боривоје Ж. Милојевић био научник који је својим стваралачким опусом и целокупним научним, интелектуалним и академским делом обележио једну епоху развоја регионалне географије у Србији и који је својим преданим радом у сваком погледу модернизовао српску географију. Тиме се сврстао у ред оних српских географа који су утицали да се однос, знање, разумевање и тумачење природе и људи са наших простора унапреди и упозна у свету.
Душан Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa