Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.

Самопоуздање за понети

Да којим случајем постоји ресторан брзе хране за душу, самопоуздање би било чешћа наруџбина од фамозне спљескане гомилице меса којом волимо да хранимо стомаке.
Јасно могу да видим разне варијанте: регулар оброк (пред уобичајене глупости у учионици), снек-варијанта (да се чалабрцне на одмору, пред тестове, одговарање за оцену и сл.), дабл-порција (пред излазак), породично паковање (за кућевне расправе), оброк специјал (пред први дејт са изабраном особом), а нашло би се места и за ексклузив-оброк (да ублажи све оне муке изазване дилемама тинејџерске сексуалности и секса генерално)...
То би стварно било царски, је л“™да?
Неко би се силно обогатио таквом франшизом.
На моју и вашу жалост, неће да може. Просто, то не иде тако.
Ако пажљиво анализирате састојке ове важне душевне хране, видећете да садржи следеће:
базичну хранљиву материју: веру у себе и своје способности;
минерале: свест о свим својим врлинама и манама, способност да себе прихватиш какав јеси;
витамине: способност да преузмеш одговорност за сопствене поступке, спремност да признаш и исправиш своје грешке,
везивну материју: спремност да будеш баш оно што јеси; свест о томе да увек може боље и спремност да се на томе ради;
адитиве: свест о сопственим осећањима и осећањима других људи, вештину опраштања себи и другима, способност да се насмејеш себи;
појачавач укуса: искреност;
заслађиваче: спремност да признаш бољима од себе да су бољи и вољу да учиш од њих.
Кад видите који су састојци у питању, јасно вам је да овде ништа није инстант, као у ресторанима брзе хране... А јасно вам је, ваљда и да многи одрасли, иако делују тако, заправо немају самопоуздање, него некакву сурогат варијанту. Бити самопоуздан и бити пун себе никако није исто.
Шта да кажем, утицај хербицида и пестицида и друге разноразне хемије и на ову сорту хране резултирао је разним мутацијама правог семена. За неке мутације одговорни су наши одгајивачи, пардон, родитељи ““ обично они који много кукају, замерају, критикују, а добре ствари не примећују, него подразумевају, они који се руководе девизом „ко се хвали тај се квари“, и „паметнији попушта“; за мутације су одговорни и они који сматрају да су им деца „богомдана“, па их бесомучно хвале само зато што постоје, негирајући било какву грешку, пропуст, или далеко било, неку ману рођеног детета... Ови први сеју несигурност, због које самопоуздање не може да се прими, а ови други охолост, мутацију која је опасно опасна јер на површини личи на самопоуздање.
Иако се нико не рађа самопоуздан, чињеница је да самопоуздање најбоље успева кад се посеје, залива, негује од малих ногу. Ипак, драге моје и драги моји, чак и ако сте били жртве некакве мутације у раним данима, никад није касно да пређете на здраву душевну храну.
Можда не може да се купи у ресторану, али ову душевну храну можете и сами да гајите.
Да, и ти.
Од седам милијарди људи на овој планети само ти си ““ ти. Са јединственом ДНК, јединственим искуством, са јединственим местом у свету и јединственим погледом на свет.
Зар то није сјајан почетак?


Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa