Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ВеЧе документарног филма у Крупњу

ОГЊИШТЕ

У понедељак 20. јуна 2016. године у великој сали Библиотеке „Политика“ Крупањ премијерно је приказан документарно-играни етнолошки филм „Огњиште“ аутора Милана Пантелића. Филм приказује живот на селу и у граду, а говори о томе каква је судбина оних који су заборавили своје порекло, корене и село.
Филм је реализован у последње две године, урађен је без икакве помоћи спонзора, државе или неке јавне институције, поклон је аутора земљи Србији и српском народу. Родитељи Добривоје и Добрила Пантелић снимају документарне филмове преко 35 година и према Милановим речима они су прави узор, инспирација, подршка, учитељи. Милан је ожењен и има двоје деце, и како сам каже, цела породица учествује у производњи филмова.
- Породица Пантелић већ дужи низ година успешно сарађује са Етнографским музејем у Београду, институцијом културе од националног значаја, уз чију подршку један број филмова сваке године бива промовисан и пред београдском публиком. Филмови обрађују врло популарне етнолошке теме међу којима су кумство, рођење, крштење, прослављање слава и Божића, као и многих других српских обичаја који се препознају у српској традицији - говори Милан Панић кустос Етнографског музеја у Београду.
Д. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa