Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ЗАВРШНИ ИСПИТ ПРОТЕКАО БЕЗ ПРОБЛЕМА

НАЈТЕЖИ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Око 70.000 свршених осмака у Србији од 15. до 17. јуна приступило провери знања. Од тога на територији града Шапца 1.164 ученика. Бризи нема места јер у средњим школама има 77.000 слободних места
Као и претходних година малим матурантима највише главобоље задавала је математика, а у оквиру комбинованог теста хемија. Током тродневног завршног испита прошле седмице 1.164 осмака са територије града Шапца, 293 из Богатића, 258 из Коцељеве и 136 из Владимираца показало је своје осмогодишње знање.
Распоређени у три учионице и холу ОШ „Стојан Новаковић“ на Летњиковцу 127 ученика, са малим присуством треме, прошлог петка приступило је решавању последњег комбинованог теста који је обухватао градиво из историје, биологије, географије, физике и хемије.
- Математика је била тешка. Српски онако. Немам трему ““ рекла је Анђела Ђурђевић пре почетка решавања комбинованог теста.
Истог мишљења, када је математика у питању, била је и Миљана Перић.
- Српски није био толико тежак колико математика. Ја гледам оно, оно гледа мене. Одговарала су ми питања из књижевности. Важно је опустити се, наравно и учити ““ поручила је Миљана будућим матурантима.
Мали матуранти ове године приступили су озбиљно полагању завршног испита тако да је све протекло у најбољем могућем реду. Наставници, као и ученици, слажу се у мишљењу да је тест из математике био један од тежих.
- Све је било у одличном реду. Нисмо имали никакве интервенције сем неких усмених опомена. Имали су трему која је била виднија на тесту из математике. Ми прво морамо да будемо строги иако би вероватно свако од нас, а већина нас су и родитељи, помогло деци. Морамо да поштујемо правила која смо добили јер неки су учили, неки нису. Непоштено је да упишу школе за које се нису спремали. Без треме, смирено и да уче порука је за осмаке наредне године - рекла је Ана Мрдић, дежурни наставник.
Трећи дан завршног испита у основном образовању и васпитању прошао је успешно у свим школама на територији Републике Србије. Излазност на испиту из комбинованог теста према подацима из школских управа била је 98,20 одсто.
- Излазност код редовних ученика била је скоро сто одсто на подручју града Шапца и општина Богатић, Коцељева и Владимирци. Само једно дете, коме је позлило у току завршног испита, није могло да настави даље. Како у овај проценат улазе и полазници Школе за одрасле од којих је изашло само двоје од педесет деветоро, крајни резултат излазности биће мањи. За ученике са посебним потребама, њих двадесеторо, биле су обезбеђене посебне просторије са дежурним наставницима. Испоштовали смо сва упутства из Министарства просвете. Деца су, према информацијама из школа, била на нивоу свог задатка ““ изјавила је Верица Вилотић, председник Окружне уписне комисије.
Ученици могу да остваре укупно највише 100 поена на основу успеха на завршном испиту и општег успеха од В до ВИИИ разреда. Сваки тест носи по десет бодова, а успех у школи се бодује са максималних 70 поена. Ове године уведен је и праг уписа у четворогодишње школе. Право на рангирање ради уписа у гимназију и стручну школу у четворогодишњем трајању стичу они ученици који су укупно остварили најмање 50 бодова.
СУТРА КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ
Прелиминарни резултати завршног испита објављени су прошле недеље, 19. јуна, а коначни ће бити 24. јуна. Попуњавање и предаја листе жеља је 25. и 26. јуна у матичним школама. Први уписни кругу је 5. и 6. јула, а други 8. јула.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa