Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПОСЕТИО ШАБАЦ

ТЕМЕЉ БУДУЋЕ САРАДЊЕ

Шабац има све услове да постане једна од привредно најразвијенијих локалних самоуправа у Србији, а ја ћу се потрудити да посредујем у доласку америчких фирми у ваш град истакао је амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, који је у уторак посетио Шабац.
Његова екселенција Кајл Скат, амерички амбасадор у Србији, по први пут је боравио у Шапцу. У једноипосатном званичном разговору са градоначелником Небојшом Зеленовићем доминирале су економске теме, при чему је апострофиран привредни потенцијал града.
- Индустријска, односно Слободна зона у Шапцу врло је атрактивна за америчке инвеститоре са којима ћу разговарати о улагању у Шабац. Шабац је у одређеном смислу историјски пионир али је пионир и у развоју еколошке енергије, где постоје конкретне могућности сарадње са америчким фирмама, истакао је амбасадор Сједињених Америчких Држава.
Градоначелник Шапца је америчком амбасадору представио план развоја града у наредне четири године.
- Амбасадора сам упознао са тим шта град планира у наредне четири године, на првом месту да развијамо веће могућности грађана да одлучују, да они који не раде почну да раде и зарађују, а они који већ зарађују, да зарађују више. Наша намера је да посветимо више пажње образовању, култури и здравству, што су такође биле теме разговора, навео је градоначелник Шапца.
Његова екселенција и градоначелник Шапца потом су посетили Трг шабачких жртава. Амерички амбасадор се током неформалног дела разговора посебно интересовао за историју града, његову културу и архитектонска решења која су примењена у прошлогодишњој реконструкцији градског трга.
- Споменик жртвама фашистичког терора на Градском тргу нас подсећа да смо били савезници у оба светска рата, као и да можемо бити партнери у будућности. Модернистички план овог простора ми се допада јер даје живот граду. Приметно је да Шабац одише културом, рекао је Скат.
Разговор на Градском тргу имао је снажну поруку, истакао је градоначелник Шапца.
- Избор локације за овај неформални део сусрета није био случајан јер споменик жртвама Другог светског рата на Тргу шабачких жртава симболизује заједнички допринос у борби против фашизма. У тој борби су учествовали народи и једне и друге држава. На основама таквог пријатељства и односа према универзалним људским вредностима можемо да градимо будућност, поручио је Зеленовић.
Званична посета америчког амасадора Шапцу трајала је дупло дуже од времена које је било предвиђено протоколом. У срдачним разговорима потврђена је спремност за сарадњу, посебно у области економије, уз договор да се овакви конструктивни сусрети чешће организују.
М.С.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa