Инфо

16. јун 2016.16. јун 2016.
ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

ИДЕЈЕ ГРАЂАНА СЕ ВЕЋ РЕАЛИЗУЈУ

Резултати пројекта Партиципативног буџетирања који је Град Шабац, у циљу укључивања грађана у буџетски процес, реализовао са организацијама БИРН Србија и НАЛЕД, представљени су у уторак у Градској управи града Шапца. Партиципативно буџетирање је демократски процес у коме чланови локалне заједнице директно одлучују како ће бити потрошен део новца из локалног буџета. Поред представљања досадашних резултата скуп је био прилика за размену мишљења о механизмима укључивања представника шабачких организација цивилног друштва и других грађана у процесе доношења одлука у будућем раду градске администрације.
Пракса грађанског ангажмана у раду локалних власти се показала као врло корисна, како за грађане тако и за управу, истакао је Игор Марсенић, члан Градског већа града Шапца.
-Демократија није могућа без проактивних грађана који су спремни да одлучују о важним стварима за град у коме живе. Драго ми је што се велики број суграђана укључио и дао предлоге шта желе да виде и како желе да изгледа живот у Шапцу. Надам се да ћемо наставити добру сарадњу са БИРН и НАЛЕД и у 2017. години, а да ће се још више грађана укључити у предлоге на шта ће се трошити новац из градског буџета, додао је Марсенић.
Калина Симић, координатор пројекта из организације БИРН, каже да је Град Шабац спреман да потпуно самостално спроведе процес партиципативног буџетирања, али да је неопходно да се у процес додатно укључе и невладине организације, организације цивилног друштва и бизнис сектор. Она је додала да је Градска управа кроз партиципативно буџетирање побољшала комуникацију са грађанима.
У 2016. години је за пројекте у оквиру партиципативног буџетирања опредељено 10 милиона динара из буџета града Шапца. Грађани су у периоду од 2. до 12. новембра дали 106 идеја за пројекте, од којих су највише гласова добили: постављење чесми на јавним местима, уређење стаза у парку код Соколског дома и постављање безбедосне подлоге у парку, изградња дечјих игралишта по сеоским месним заједницама и изградња паркиралишта за бицикле. Два пројекта су у целости завршена. То су изградња стаза код Соколане и постављање подлоге за које је опредељено више од четири милиона динара и постављање 30 дечјих игралишта на сеоском подручју за које је из градског буџета издвојено близу 2,5 милиона динара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa