Инфо

4. август 2016.4. авг 2016.
Дирекција за пољопривреду поЧела поделу јариЋа

БОЉА БУДУЋНОСТ У КОЗАРСТВУ

Дирекција за пољопривреду града Шапца поделила је првих 36, од планираних 120 јарића произвођачима који су се до сада пријавили на конкурс. Пројекат траје наредне три седмице, а током тог периода заинтересовани пољопривредници могу се јавити у Дирекцију. Један од услова да би добили јариће је да су већ имали искуства у тој грани сточарства.
Директор Дирекције за пољопривреду Владимир Шпегар рекао је да је један од циљева пројекта побољшање материјалног положаја сеоског становништва.
-Циљ је да млади остану у селу и да тамо живе боље. То је наша обавеза и ми се трудимо да урадимо све потребно за то. Пројекат развоја козарства у региону Шапца започет је прошле године- пилот пројектом- када смо помогли двојици одгајивача. Показало се да смо на исправном путу и уследила је разрада, и даља реализација идеје. Данас је шест одгајивача добило јариће, који су уматичени самим тим ће ускоро њихова целокупна стада бити уматичена, и они ће имати право на субвенције државе. Наглашавам да ова, прва подела, није коначна реализација пројекта јер је он и даље у току а свакако ће бити настављен и наредне године. Свако може да се пријави у Дирекцију за пољопривреду и наши стручњаци ће обићи домаћинство, уверити се да ли постоје могућности за даљи развој козарства, рекао је Шпегар.
Обавеза власника регистрованог домаћинства је да у наредне три године врати, сваке године по двоје јаради која су уматичена а које ће Дирекција усмерити ка другим корисницима ове субвенције. Тиме ће се постићи већа бројност али што је важније, квалитетнији расни састав са већом продуктивношћу и већим бројем одгајивача.
Заменик градоначелника Душан Костадиновић нагласио је да Град Шабац и Дирекција за пољопривреду и овим пројектом, развоја козарства, показују како се домаћински опходи са буџетским средствима.
-Новац је усмерен тамо где је најпотребнији али и тамо где може да се додатно оплоди-у пољопривредну производњу. Козарство је перспективна грана сточарства, познато је да потребе домаћег тржишта за производима од козјег млека тренутно није могуће задовољити. У европским земљама козји сир спада у категорију најскупљих. То је и производња у којој нема ограничења када су године у питању, јер не захтева претерану физичку снагу, а не захтева ни велике инвестиције за покретање производног циклуса.
За разлику од републичке власти и надлежног министарства, Град Шабац има слуха за проблеме пољопривредника и нуди конкретна решења. Ми, на локалном нивоу, покушавамо да помогнемо и зато сваке године повећавамо буџетска издвајања у пољопривреду и повећавамо број пројеката директно усмерених ка сеоском становништву, изјавио је Костадиновић.
Један од првих произвођача који су преузели по пет јарица и једног јарчића је Милан Топаловић из Липолиста. Његово стадо биће смештено у „Етно селу Топаловић“, једној од туристичких атракција у Мачви.
-Почетник сам у производњи али знам да ће ови јарићи бити нова туристичка атракција. Туристи ће долазити да их виде и пробају њихов сир, јогурт, сурутку. Ово је један сјајан пројекат и директно ће помоћи развоју пољопривреде и наших села“, рекао је Топаловић.
Подељене јарићи су типа „Санска коза“ а добиће их укупно у овој години двадесет домаћинстава. Вредност пројекта је око пет милиона динара. По оцени пољопривредника, јарићи су врхунског квалитета.





Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa