Инфо

18. август 2016.18. авг 2016.
Довољно хладњачара - недовољно пара

БРЗ ОТКУП ЗА БОЉИ КВАЛИТЕТ ВОЋА

На територији града Шапца присутно је око 10 хладњачара који активно откупљују робу. У сваком селу је најмање два до три откупљивача што је добро због конкуренције и уравнотежења цена на целом терену. Велики број купаца условио је и да је роба на време смештена у адекватан простор, заштићена, а самим тим и квалитетнија, погодна за даљу прераду и пласман. Тржиште је неумољиво и захтева само квалитетан производ а њега је крајњем кориснику могуће испоручити правовременим смештањем на одговарајућу температуру у хладњачама.
-Претходних година откуп се вршио на тачно одређеним локацијама а сада су произвођачи све захтевнији и самим тим намеће се пракса да откупљивачи долазе по производ “на ноге“. Купују робу у самим воћњацима што је и боље због смањења времена које се губи у транспорту и доприноси очувању плода. Овај тренд је почео да се појављује са појавом нових откупних места и потребом да се роба што пре ускладишти, каже стручњак шабачке Дирекције за пољопривреду Предраг Вујковић.
Воћарство у региону је у великој експанзији. До те чињенице је довело јако лоше стање у сточарству и повртарству, па чак и у ратарству, те се на територији града Шапца појављује све више плантажа воћа.
- То је довело до дисбаланса у производњи. Сви хоће да се баве воћарством а то није добро. Ове године цене су биле јако ниске, изузев јагоде, почев од вишње, преко малине, купине па чак сада и шљиве. Велика понуда оборила је цене а велику понуду условила је родна година али и поменут дисбаланс у производњи. Наши пољопривредници треба да обрате пажњу и произведу што квалитетније и што боље плодове, јер само на тај начин могу извући профит у овако неповољним годинама по њих, наглашава Вујковић.
Присутност постојећих хладњачара на терену може да задовољи, капацитети су довољни, могу да приме све количине произведеног воћа. Откуп врше домаћи али и хладњачари из других региона. Тој чињеници иде у прилог да је воће у региону Шапца много квалитетније него у другим крајевима Србије због доброг географског положаја. Долазак откупљивача условила је и велика количина робе на терену али и путна инфраструктура и приступачност сваком воћњаку.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa