Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
СЛОЖЕНО ПИТАЊЕ ГЕНЕТСКИ МОДИФИКОВАНИХ ОРГАНИЗАМА

МИНИСТАРСТВО ТЕК ТРЕБА ДА ЗАУЗМЕ СТАВ

Генетски модификовани организми (ГМО) у храни су веома комплексно питање у којем би требало да учествују сви релевантни актери, научне институције и појединци, па да на крају видимо који је став Србије о ГМО, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
„Ми сада имамо апсолутну забрану ГМО. У овом тренутку Савет за безбедност хране који ће бити формирам, може дати на научном нивоу одговоре како да улазимо у ту проблематику“, рекао је Недимовић у Кажипрсту на Б92, коментаришући изјаву министра трговине Расима Љајића да вероватно већ конзумирамо ту храну, преко увозног меса од животиња које су вероватно храњене ГМО храном.
Недимовић је подсетио да је једна страна приче Светска трговинска организација, где је пријем Србије у чланство условљен дозволом промета ГМО хране.
„Сви релевантни актери, научне институције и појединци и на крају ћемо имати нови оквир и да научимо који је став Србије о ГМО“, рекао је он. Недимовић је истакао да је у плану и формирање Националног савета за безбедност хране, у оквиру којег ће се сучељавати научна мишљења о безбедности и квалитету намирница.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa