Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
Школство у Рађевини

ПРВАКА ВИШЕ НЕГО ЛАНЕ

Нова школска година спремно дочекана. Првака више него претходне године. Припремни предшколски рад велика помоћ школском систему
У Републици Србији ове школске године је у први разред основне школе уписано око 70 хиљада првака што је за око 1.200 више него претходне године. У Основној школи „Боривоје Ж. Милојевић“ у Крупњу извршене су неопходне припреме и све је спремно за почетак нове школске године. Школу похађа 930 ученика у седам издвојених четвороразредних и три осморазредне школе које се налазе у склопу матичне школе у Крупњу. Број ученика уписаних у први разред је 111 што је за једног више у односу на претходну годину. Четвороразредна школа у селу Ликодра поново је почела са радом после санације клизишта насталог у поплави 2014. године, због чега су ученици наставу претходне године похађали у издвојеном одељењу у суседном селу Красава.
Пријем за прваке
Поводом пријема 63 првака распоређених у три одељења у матичној школи у Крупњу у четвртак 1. септембра у 13 часова ученици старијих разреда приредили су пригодан програм добродошлице за своје млађе другове у коме су извели рецитале и драмске тектове. Учитељи су им припремили разна весела изненађења, прве дане проводиће у школи у складу са потребама док се не привикну на устаљени режим рада. Тим поводом школу су посетили просветни инспектор Душица Зељић и заменик председника општине др Предраг Радић који се ученицима обратио речима подршке и пожелео им успешно и срећно школовање.
Нешто раније истог дана општинска делегација посетила је и Основну школу „Жикица Јовановић Шпанац“ у Белој Цркви где је у први разред уписано 23 ученика. У овој школи наставу ће похађати 252 ученика распоређених у 21 одељење. Током распуста у овој школи су извршени радови на хобловању и лакирању паркета као и молерско-фарбарски радови. И код њих је нова школска година дочекана спремно са стручно заступљеним наставним кадром.
Припреме и планови
Од директора основне школе у Крупњу Драгана Благојевића сазнајемо да су сви припремни радови и распоређивање наставног особља извршени на време и да су створени потребни услови како би и током ове школске године остварили добре резултате као што је то био случај и раније. У настави од око 130 запослених ради приближно 90 просветних радника, што овај колектив чини најбројнијим када је јавни сектор у општини Крупањ у питању. Благојевић истиче да је за наредни период планирана санација котларнице како би завршили радове на санацији топловода за које су одобрена два милиона динара од стране амбасаде Јапана у Србији. Из средстава локалне самоуправе одобрено је 240 хиљада динара за уређење простора око школе у селу Брштица. У разговору са школским психологом Нелом Синђелић сазнајемо да су се сви запослени у школи потрудили да први школски дан ученицима првог разреда остане у лепом сећању. Утицај родитеља пресудан је пре поласка деце у школу, док касније велику улогу имају учитељи и њихов однос према деци, као и однос родитеља према учитељима и међусобна сарадња.
И средњошколци спремни
Ситуација у Средњој школи у Крупњу такође обећава. У први разред гимназије, елетротехничког, машинског и економског подручја рада уписано је укупно 112 ученика, за 25 више него претходне школске године. Ову школу ће у 15 одељења похађати укупно 346 ученика. Према речима директора школе Драгана Дојића нову школску годину су запослени дочекали спремно у складу са наставним планом и програмом. Од укупно 46 запослена радника 36 је у наставника. У току летњег школског распуста окречене су просторије школе, поправљен школски намештај, потпуно реконструисана и опремљена машинска радионица која ће ове године примити 28 заваривача у првом и другом разреду. Поред њих стручну праксу ће у новом окружењу обављати и инсталатери. Радионица сада поседује пет нових апарата за све врсте машинског заваривања у заштитној зони аргона и ЦО2 (угљен-диоксид). Школа поседује пет модерних информатичких учионица тако да сваки ученик током школовања ради за посебним рачунаром независно од других.
Превоз 121 ученика Средње школе из околних села и праваца је добро организован и усклађен са трајањем наставе. Битно је истаћи да локална самоуправа већ неколико последњих година даје субвенције за трошкове превоза ученика у висини од 40 процената, превозник даје 16, а родитељи учествују са 44 процента цене месечне карте.
Вртићи без граница
У Предшколској установи „Наша радост“ у Крупњу сви планирани радови око адаптације унутрашњег простора су на време завршени и 22. августа после колективног годишњег одмора у централном вртићу почели су са радом у пет група целодневног боравка. Према годишњем плану рада установе припремни предшколски програм биће организован у трајању од 1. септембра 2016. до 13. јуна 2017. године. У оквиру ове установе боравиће 139 деце, у централном вртићу биће једна припремна предшколска васпитна група са 21 дететом и девет припремних предшколских група у издвојеним одељењима са укупно 64 деце. Према речима директорке вртића Славице Кодић планира се отварање једне мешовите групе у целодневном боравку за децу узраста од 18 месеци до 3 године. Ове године у селима Красава и Завлака се планира наставак рада према пројекту „Вртићи без граница“ у коме учествују деца узраста од три до пет и по година. У вртићу у Крупњу изведени су радови хобловања и лакирања паркета у радним собама, постављена керамика у гардеробним и санитарним просторима, постављене и офарбане справе у дворишту вртића, сређена и офарбана метална ограда око вртића.
Све у свему, ситуација у предшколском, основношколском и средњошколском васпитно-образовном систему, макар када је почетак школске године у питању, обећава добре резултате. Број деце је за сада стабилан имајући у виду да се из крупањске општине породице углавном одсељавају ка већим градовима, а број деце у последњих неколико деценија забрињавајуће опада.
Д. Жугић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa