Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ОРГАНИЗАЦИЈА „СРБИ НА ОКУП“ ОБЕЛЕЖИЛА УСПОМЕНУ НА ГУЧЕВСКУ БИТКУ

БИТКА ИЗНАД ОБЛАКА

Свесрпска народна организација „СРБИ НА ОКУП“ традиционално, трећу годину заредом, обележава успомену на једну од највећих битака Српске војске у Првом светском рату, битку на Гучеву или, како је често називају, „битка изнад облака“.
У Бањи Ковиљачи испред музеја „Меморијална галерија битка на Дрини“, кренула је Литија у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе у Првом светском рату.
Са барјацима, иконама, заставама, са песмом и молитвом, око 100 учесника прешло је десетак километара. По доласку код спомен костурнице на Гучеву, после кратког предаха и послужења за учеснике Литије и остали пристигли народ, служен је парастос свим Србима и Русима, добровољцима у Србији, који су страдали у Првом светском рату. После тога, одржана је академија, која је беседом, песмом, гуслама и рецитацијом, подсетила на велико дело и жртву наших часних предака, и уједно упутила поруку свеколиком данашњем Српству да треба да одбацимо равнодушност која нас је обузела и да будемо достојни својих предака.
Наш велики писац Антоније Ђурић је рекао: „Поносити се својим прецима а не бити их достојан - чин је вредан само презрења“. Наши преци, када је време захтевало, постајали су ратници који су се борили и жртвовали за веру, породицу и отаџбину, а и ми данас тако треба да поступамо ако желимо будућност у којој ће бити наде.
Речи владике Максима најбоље говоре шта је порука са Гучева: „Када више Срба буде долазило на свето Гучево, него што одлази у несвету Гучу, биће знак да смо схватили смисао и поруку сваког гроба и спомен обележја посвећених српским јунацима, ратницима. Биће знак да носимо на себи исто оно хришћанско достојанство, којим су били украшени наши преци, јунаци.“
МО „СРБИ НА ОКУП“ Шабац - Мачва

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa