Инфо

1. септембар 2016.1. сеп 2016.
ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ О НОВООСНОВАНОЈ РАДНОЈ ГРУПИ У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

ПОЛИТИЦИ У ЗДРАВСТВУ НЕМА МЕСТА

*Желимо здравствене исходе у складу са улагањима
*Инфраструктура, опрема и људски ресурси - три главне теме за размишљање
*За квалитетну здравствену заштиту грађана неопходна добра сарадња јавног, приватног и невладиног сектора
Квалитетна здравствена заштита доступна свима, без обзира на имовинско стање већ неколико година у назад представља идеју водиљу у формирању здравствене политике града. С тим у вези, на територији Шапца преко Дома здравља осмишљен је низ активности које су омогућиле великом броју суграђана неопходне прегледе, улагано је у обнову инфраструктуре, набавку опреме, едукацију запослених.
Но, истраживања реномираног лондонског магазина „Економист“ показало је да здравствени исходи на нивоу целе Србије нису у складу са улагањима, која с обзиром на тренутно економско стање у држави нису ни мало занемарљива. Тај тренд је евидентиран и на нивоу локалних самоуправа. У „Економисту“, такође, истичу да су горући проблеми српског здравства лоша организација, корупција, дистрибуција кадра и застарела дијагностика. Управо ова студија је била један од разлога за окупљање стручњака из државног, локалног, приватног и невладиног сектора који се бави здравственом и социјалном заштитом и оснивање градске Радне групе у области здравствене заштите.
Руководилац групе и члан Градског већа др Бранко Вујковић каже да је Радна група основана са горе поменутим циљем: здравствена заштита доступна свима, али и са идејом да се подстакне развој партнерства између јавног, приватног и невладиног сектора.
-Желимо да будемо корак испред свих, па смо у Групу позвали и представнике приватног сектора. Обзиром да је социјална детерминанта у фокусу модерне здравствене заштите, овде су своје место нашли и стручњаци из области социјалног деловања, али и невладине организације, попут „Каритаса“ са којима од раније имамо добру сарадњу- објашњава др Вујковић и изражава очекивање да ће већ приликом следећег састанка имати дефинисане конкретне смернице даљег деловања.
-Инфраструктура, нова опрема и људски ресурси, то су главне теме за размишљање. У складу са одредбама Закона о здравственој заштити тражићемо најбољи модел оснаживања већ веома добре примарне и унапређења секундарне здравствене заштите-каже др Бранко Вујковић.
Без добре опреме нема тачне дијагностике
Према речима др Вујковића, акутно питање шабачког здравства представља недостатак или застарела опрема. Како наводи, било би лепо да Шабац има ангио салу, али ако се говори о приоритетима тренутно су то централна стерилизација и модеран хируршки блок у којем стручни шабачки хирурзи могу добро да раде.
-Ми имамо одличне лекаре, али константно постоји проблем са „ЦТ“ дијагностиком, са санитетским превозом, операционе сале треба иновирати. Дакле, у овом тренутку је велики проблем застарела опрема, док је врхунски приоритет решење питања централне стерилизације. Болница то питање одавно покушава да реши, а ми смо ради да у томе учествујемо- наводи др Вујковић.
Сарадња са републичким институцијама
-У здравству нема места политици. Ја немам проблем да признам да је министар Лончар урадио доста добрих ствари. Ако преведемо причу на локални ниво, за остварење нашег првог циља( квалитетна здравствена заштита доступна свима), неопходна је добра сарадња и са Општом болницом у Шапцу. Наиме, секундарна здравствена заштита има пуно проблема које не може сама да превазиђе, али може уз помоћ Министарства здравља које је оснивач шабачке Опште болнице, док се наша помоћ може испољити кроз разне видове програмског буџетирања. Такође, доста нам значи што је члан радне групе и директорка Завода за јавно здравље Шабац, прим. др Милијана Поповић. Завод је, такође, републичка институција са којом имамо одличну сарадњу, и без које Група не би могла добро да функционише јер нам она, између осталог, даје и смернице на који начин да умрежимо све установе- објашњава др Вујковић.
Невладине организације поуздани партнери
Др Вујковић каже да је добра ствар што је приватни сектор почео да улази у систем, док тај уплив сада треба да се оствари и по питању дијагностике. Један од циљева нове Радне групе је да здравствени исходи у Шапцу буду у складу са улагањима, а руководилац „тима“ др Вујковић сматра да у његовом остварењу значајну улогу имају и невладине организације.
-Са „Каритасом“ смо већ реализовали један пројекат који се односио на особе са менталним сметњама. Тај програм се звао „Лекар на кућном прагу“. Нешто слично са невладиним удружењима нам је у плану и за следећу годину са циљном групом међу старим и слабо покретним особама-најављује др. Вујковић и оставља отворену могућност за сарадњу са свим регистрованим удружењима пацијената.
Град спреман да финансира младе стручњаке
-Спремни смо да издвојимо новац за финансирање волонтерских специјализација дефицитарних у Општој болници Шабац лекарима који не раде. То би могло да крене већ од следећег пролећа. Предуслов је да Општа болница, до краја ове године, изађе са планом стручног усавршавања, и у складу са људским ресурсима унутар установе каже који стручни кадар недостаје- истиче др Вујковић.
Формирање Фонда за лечење деце од малигних и ретких болести
-У Градску управу долази велики број људи да тражи помоћ за лечење. Град нема средстава свима да помогне. Због тога планирамо оснивање Фонда намењеног лечењу деце од малигних и ретких обољења. Фонда у који ће моћи да партиципирају сви привредни субјекти и грађани, док ће обавеза Града бити да буџетом за наредну годину издвоји одређени износ у те сврхе. Пошто често постоји велики раскорак између очекивања и могућности, да би помогли онима којима је у том тренутку најпотребније, грађани ће морати прво да аплицирају за све државне бенефите, па онда са папиром којим доказује да је из неког разлога одбијен долази код нас- објашњава члан Градског већа.
Т.Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa