Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
САРАДЊА СА ФРАНЦУЗИМА СТЕПЕНИЦА ВИШЕ У ОБРАЗОВАЊУ МЛАДИХ ПОЉОПРИВРЕДНИХ СТРУЧЊАКА ШАПЦА

ЈЕЗИКОМ МЛАДОСТИ ДО НОВИХ САЗНАЊА

“Атмосфера у Шапцу је другачија од Француске, али нам се баш допада. Када је о школи реч, највише нас фасцинира однос између ученика и професора који је код вас много приснији, топлији“, закључују француски ученици. “Имамо исти број година, иста интересовања, исте проблеме, само су нам школе различите. Ми њих учимо да практично примене оно што у теорији знају, они нама причају о њиховој земљи и култури“, објашњавају млади Шапчани. “Од наше последње посете ова школа је доста напредовала. Створен је прелеп амбијент и пријатна атмосфера због које ученици радо долазе на наставу“, запажа професор Жан Клод Ложе. “Улажемо све могуће напоре да квалитет наставе подигнемо на што виши ниво. Овакви облици међународне сарадње, нашој школи као институцији дају на атрактивности а нашим ђацима могућност да стекну непроцењива искуства“, кажу у Средњој пољопривредној школи са Домом ученика Шабац
Група од 11 ученика и два професора из Француске боравила је протекле седмице у шабачкој Средњој пољопривредној школи. Реч је о пројекту прекограничне сарадње Средње пољопривредне школе из Шапца и сличне образовне институције у месту Ла Роше сир Јон код Нанта који траје већ четири године.
Програм подразумева наизменичне студијске посете ученика и професора са циљем размене техничких и материјалних искустава из области пољопривреде али и јачања међусобних спона кроз упознавање са културним и историјским чињеницама земље домаћина. Сличне везе, до сада, Пољопривредна школа из Шапца успоставила је са образовним установама из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Русије и Белорусије.
Како наводе у шабачкој Средњој пољопривредној, овакви облици међународне сарадње су двоструко драгоцени јер са једне стране њиховој школи као институцији повећавају атрактивност међу децом, а са друге, пружају ученицима могућност да стекну непроцењива искуства.
Гостима из Француске, током шест дана боравка у Шапцу омогућене су посете различитим производним постројењима, културно историјским знаменитостима Шапца и српској престоници. По речима њихових шабачких вршњака, програм је био доста добро осмишљен и шаренолик, али су њиховим новим француским другарима највише пријала вечерња неформална дружења.
Трактор хит међу Французима
Прва група младих Француза у Шабац је стигла у октобру 2014. године. Из низа активности које су им тада приредили домаћини, гостима из Ла Рошеа најатрактивнији је био школски трактор, док су се са младим Шапчанима сасвим добро споразумевали без обзира на језичке баријере. Наиме, користећи по коју реч енглеског и пантомиму створили су сопствени речник, језик младости довољно разумљив да користи усвајању различитих знања и стицању нових пријатеља.
И овај пут смо затекли сличну ситуацију: црвени трактор је и даље “хит“, комуникација међу вршњацима тече без проблема.
У Шапцу најјачи утисак им је изазвала архитектура ужег градског језгра. У домену образовања их фасцинира веза између професора и ученика.
-Свиђа ми се Шабац. Другачији је од Француске, али ми се баш допада атмосфера. Видели смо школу различиту од наше. Другачији систем. Веза између ученика и професора је много приснија него код нас. То сматрам изузетним ““ каже Пол, ученик ИИИ године пољопривредне струке из Ла Роше сир Јона.
-Ми смо истог узраста, имамо сличне проблеме, али другачију наставу. Код њих је акценат на теорији, код нас на пракси. Неке ствари су први пут радили код нас. Возили су трактор, аранжирали цвеће“¦ То ништа код куће не раде, док је код нас, као што сам рекла баш заступљена практична настава, јер шта ће нам теорија ако не знамо да се снађемо у пракси- објашњава Александра Јовановић, која је била међу шабачким ученицима који су прошле године у априлу ишли у Нант, и том приликом како каже стекла нова знања о француској култури, обичајима и школи.
-Они од нас могу да науче много ствари. За разлику од њих ми учимо кроз рад. Мислим буквално. Ми одржавамо парк и зоолошки врт, бринемо се о животињама, косимо двориште, јашемо коње, возимо трактор. Сређујемо све што се може средити- тврди Стефан Тубић, и изјављује да би волео да оде у Француску јер би му то обогатило искуство и проширило знање.
-Имали смо баш садржајну седмицу. Између осталог били смо у Тршићу, Београду, на Церу“¦Доста тога су о нама преко тих излета научили, али стичем утисак да су највише уживали приликом вечерњих активности у опуштеном дружењу. Све у свему, мислим да смо се баш лепо сложили- истиче Јелена Филиповић.
Циљеви и искуства
Као што су већ истакли наши саговорници разлике између образовног система код нас и у Француској су велике. Иако је школа у Ла Роше сир Јону технички опремљенија од шабачке, закон не дозвољава ученицима да користе механизацију, па су тако ускраћени за практичну примену теоријских знања током наставног процеса.
-Огромна је разлика. Код нас је много више теорије. Имамо законе и норме које деци онемогућују употребу алата. Много смо затворенији од вас, док се овде више учи на практичном искуству. Наши ученици су у обавези да приликом ове студијске посете све бележе, јер ће у новембру имати испит на тему свега што су овде видели и научили- објашњава професор из Ла Роше сир Јона Жан Клод Ложе.
А по свему судећи домаћини су се потрудили да Французима обезбеде довољно материјала за “студирање“.
-Обишли су Цер, Тршић, Троношу, Бању Ковиљачу, Београд, упознали се са производњом козјег сира у Глушцима, производњом ружа у Липолисту, посетили Еликсир фуд, Млекару, Карневал и Вашар, аранжирали цвеће, присуствовали часу јахања- набраја помоћник директора шабачке Пољопривредне школе Илија Спасојевић.
-Сви излети су осмишљени са циљем да они на најбољи начин упознају пољопривредну производњу али и културно историјске особености овог краја. Судећи по реакцијама највише им се свидео Француски културни центар у Београду, док су за производна постројења Еликсир фуда и шабачке Млекаре прокоментарисали да су на светском нивоу- додаје директор Средње пољопривредне школе са Домом ученика Шабац Предраг Савић.
Наставак сарадње
- -За нас су овакви пројекти међународне сарадње од изузетног значаја. Бившим и садашњим ученицима је јако примамљива могућност да негде отпутују и да се упознају са функционисањем наставе ван наше земље, да виде неке нове начине производње код нас још увек недоступне, остваре контакте, стекну пријатељства. Пројекат са Француском биће настављен на пролеће када ће група наших ученика отпутовати у Нант. За сада имамо одличну сарадњу са Хрватском, Словенијом, Босном, док су Руси и Белоруси већ од октобра спремни да приме нашу децу која су заинтересована за наставак школовања на њиховим универзитетима- објашњава Предраг Савић.
Запажен значајан напредак
Протеклих неколико година Средња пољопривредна школа у Шапцу постала је својеврсна атракција. Мини Зоо врт и Школа јахања постали су препознатљиви и ван граница града, а напредак су запазили и гости из Француске.
-Као и приликом прошле посете видели смо доста, уживали у гостопримству. Наши ученици су, као и пре две године имали идеалне могућности да остваре примарне циљеве размене: упознају производна искуства, науче доста о култури, историји, обичајима и храни овог краја. То је све исто, али је, у односу на ранији долазак остварен велики напредак у изгледу амбијенталне целине ове школе. Стекли смо утисак да руководство и професори улажу огроман труд у сређивање простора, а све што је између наше две посете урађено: створен предиван амбијент и пријатна атмосфера, је допринело да ученици овде радо долазе на наставу- оцењује Жан Клод Ложе.
Одгајивачи спортских коња
Када је реч о уређењу и садржајном богаћењу школске економије, посебно занимљив податак је да је Сала за јахање, једини простор оваквог типа међу српским школама настао управо по узору на сличан објекат у Ла Роше сир Јону.
Простор у којем љубитељи коњичког спорта могу уживати у јахању и по лошем времену, свечано је отворен пре три месеца за Дан школе, посебну примену ће имати у практичној настави полазника новог смера одгајивача спортских коња.
-Ове године уписано је 14. оро деце на овај смер. Наставу смо кренули од самог прилаза коњу, тимарења, да бих ових дана, скоро месец од почетка школске године стигли до седлања коња. Све радимо поступно. Једно по једно. Односно, тек када свако дете увежба поступак прелазимо на ову радњу- објашњава наставник ветеринарске групе предмета Драган Јовановић, и додаје.
-На нашој економији, преко Школе јахања, овај спорт је доступан свима. Како ми то у шали кажемо од седам до 77 година. Дакле сви који воле коње могу да покушају. Цена часова је приступачна, а током процеса учења добијају и све неопходне информације о неком каснијем евентуалном професионалном бављењу овим спортом.
Т. Трифковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa