Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.

ШТА УРАДИТИ У СЕПТЕМБРУ

Последњи термин за садњу јагоде је прва декада септембра. У старим јагодњацима потребно је уклонити столоне и осушено лишће. Посадити бели лук поред бокора јагоде. Бели лук је природна заштита од многих штеточина и проузроковача болести јагоде.
Прва декада септембра је период када се завршава калемљење воћака. У воћњаку треба сакупити опало лишће и по могућности га искористити за припрему компоста. Сакупити опале плодове, као и плодове који се задржавају у крошњи. Никако не треба обављати орезивање воћних врста, јер младари још нису завршили процес одрвењавања. Орезивање у овом периоду може подстаћи развој нових прираста који ће измрзнути током зиме. За орезивање треба сачекати да младари одрвене и опадне лишће са стабла.
Спровести припреме за зимску садњу воћних садница. Обавити припрему земљишта.
Септембар је време за вађење луковица и кртола многих цветница: далије, гладиоле. Извађене луковице и кртоле треба очистити, просушити, ускладиштити на тамном и хладном месту у папирним кесама или дрвеним гајбицама. У ово време се саде луковице и кртоле цветних врста које цветају рано у пролеће.
Септембар је месец сетве многих трава, травно-детелинских смеса, док је крај септембра резервисан за сетву сточног грашка, озиме граорице и житарица

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa