Инфо

15. септембар 2016.15. сеп 2016.
ЈАНКО ВУЈИНОВИЋ, ПРВИ ДОБИТНИК ТЕК УСТАНОВЉЕНЕ НАГРАДЕ ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ, ГОСТОВАО У БОГАТИЋУ

ПИСАЦ СРПСКЕ ИСТОРИЈСКЕ ДУШЕ

Главни акценат угледних књижевних радника, на прошлонедељном представљању дела Јанка Вујиновића у свечаној сали Скупштине општине Богатић, био је на саопштавању утисака о његовом најновијем роману “Стари храст“, за који је добио, тек установљену, прву награду “Јанко Веселиновић“ за историјски роман.
Професор Милош Станојевић, каже да је Вујиновићево дело поједностављена слика људи који се често окупљају, испод крошњи великог стабла храста у селу и ту проводе добар део живота. Нажалост, трагедија од Преображења 19. августа 1914. године их прекида у томе. Овог датума, разбијена група Аустроугарских солдата, у паничном бегу после пораза на Церу, свети се невиним цивилима-мештанима села. Наиме, непријатељски војници затичу око тог џиновског дрвета, двадесетак окупљених. Војници стрељају и вешају старце и старице, потом пуцају у храст, бацају бомбе на њега. Очигледна намера им је била да униште ово свето дрво. Командује им кајкавац Јосип Б, касније познат и под другим именима, пише Вујиновић.
У Зборнику радова о Вујиновићу, објављеном после једног округлог стола у Удружењу књижевника Србије, каже академик Матија Бећковић. Његово је мишљење да се Јанко, што се више удаљавао од завичаја, уствари више приближавао.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa