9. februar 2022.9. feb 2022.
dr Snežana Panić specijalista higijene, subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi (Foto: Glas Podrinja)

dr Snežana Panić specijalista higijene, subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi (Foto: Glas Podrinja)

Na zahtev čitalaca

Na zahtev čitalaca: Istine i zablude o ishrani

U Zavodu za javno zdravlje Šabac sugrađani, bez obzira na uzrast, mogu zakazati pregled i konsultacije kod specijaliste higijene, subspecijaliste ishrane zdravih i bolesnih ljudi i načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju ZJZ Šabac dr Snežane Panić u Savetovalištu za ishranu zdravih i bolesnih ljudi
Pravilna ishrana često je korišćen izraz, ne samo u medijskom prostoru, već i u svakodnevnoj komunikaciji. U želji da očuvaju zdravlje, ili koriguju fizički izgled po „ubrzanom“ postupku, ljudi se često odlučuju da na osnovu samostalne procene, nestručnih i neproverenih saveta kreiraju jelovnik verujući da su na dobrom putu. Željeni rezultati često izostanu, a proizvoljne restrikcije kada su namirnice u pitanju mogu da izazovu i određene zdravstvene tegobe zbog čega je neophodno da se konsultuje specijalista u domenu ishrane kako bi pravilna ishrana postala životni stil.

U Savetovalištu za ishranu zdravih i bolesnih ljudi u okviru Zavoda za javno zdravlje Šabac zainteresovani sugrađani, bez obzira na uzrast, mogu zakazati pregled i konsultacije kod specijaliste higijene, subspecijaliste ishrane zdravih i bolesnih ljudi i načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju ZJZ Šabac dr Snežane Panić.

Pregled se sastoji se iz anamneze porodične, lične i anamneze ishrane, uvida u laboratorijske analize ( KKS, biohemijske analize, enzimi jetre, lipidni statis i urin), antropometrijskih merenja (TV, TM, TA), izračunavanja (ITM, BMI, EP), određivanja medicinske nutritivne terapije i upoznavanja sa principima pravilne ishrane i izrade jelovnika. Na osnovu dobijenih podataka i detaljnog razgovora sa dr Panić pacijent će dobiti sve neophodne informacije o načinu ishrane koji je prilagođen njegovim potrebama i zdravstvenom stanju.

-Trudim se da kroz detaljan razgovor sa pacijentima otklonim sve nedoumice i da im objasnim šta je pravilna ishrana. Individualno pristupamo svakom ko dođe u Savetovalište, jer ne postoji univerzalan savet koji bi se mogao primeniti na sve. Zahvaljujući menadžmentu ustanove mogu da se posvetim pacijentima i da kroz detaljan i precizan razgovor razrešim sve dileme, a to je velika prednost i pogodnost. Edukacija je veoma važna i na tome treba konstanto da se radi - kaže dr Panić i dodaje da predviđeni jelovnik treba da bude stožer za pacijenta tokom njegovog života.

-Mnoge stvari ljudi čine iz neznanja, a deo leži i u ljudskoj prirodi. Nestrpljenje i želja da se nešto ostvari preko noći. A to nije moguće. Važno je da osoba ima izgrađeni životni stil koji ne podrazumeva samo način ishrane, već i uredan život, fizičku aktivnost, dovoljnu količinu sna. Pravilna ishrana podrazumeva unošenje voća, povrća, mesa, žitarica, odnosno raznovrsnost namirnica. Globalni savet bi bio da pravilna ishrana ne isključuje ni jednu jedninu namirnicu, samo preporučuje da određena vrsta hrane dominira u toku nedelje, meseca, godine. Naravno, sa vremena na vreme je dozvoljeno da se konzumiraju namirnice koje su izvan okvira preporuke, ali treba biti obazriv.


Šta je dijeta?


Dr Panić smatra da je važno imati odgovoran pristup prema zdravlju i da ukoliko pacijenti imaju neku nedoumicu konsultuju lekara iz određene oblasti. Različite dezinformacije, pogrešno protumačeni termini mogu da negativno utiču ne samo na zdravlje, već i psihofizičko stanje osobe. Najčešća zabluda je termin „dijeta“.

-Većina pacijenata ne zna šta je dijeta. Reč dijeta je način ishrane, te postoje one koje su za osobe koje boluju od dijabetesa, bubrežnih bolesti, itd... To nije prehlada, ili grip koji će proći za 10, 15 dana, već životni stil koji će pacijent negovati tokom života. Važno je naglasiti da ako osoba ima telesnu masu u referentnim vrednostima, poštuje smernice vezana za ishranu to ne znači da neće bolovati od neke bolesti, ali je sigurno će se lakše izboriti sa zdravstvenim problemima. „Hrana je lek za mnoge bolesti, ali ni jedan lek ne može da zameni hranu“ - dodaje dr Panić.

-Postoje brojne zablude kada je ishrana u pitanju. Često čujemo „ne pijem gazirane sokove“. Ako pogledamo kalorijsku vrednost soka gaziranog i negaziranog, ona je praktično ista. Nutritivno to su bezvredne namirnice, a nutritivnu vrednost imaju ceđeni sokovi/smutiji, ali se ni oni ne preporučuju svima. Postoje kategorije kojima se toplo preporučuju, a to su vrhunski sportisti, mala deca kada se prevode na mešovitu ishranu, kod malignih bolesti itd... Sve druge kategorije moraju biti veoma obazrive. Hranu ne delim na zdravu i nezdravu, već na bezbednu i nebezbednu kao što stoji u Zakonu o bezbednosti hrane. U hrani se mogu naći materije hemijskog ili biološkog porekla koji mogu dovesti do poremećaja zdravlja. Pored raznovrsnosti, bitna je i umerenost, jer svaka namirnica konzumirana u prekomernim količinama može narušiti zdravlje i voda ako pijete u prevelikim količinama može dovesti do intoksikacije. Naglasila bih da isto važi i za smanjen unos i to se odnosi na svaku grupu namirnica koju preporučuje pravilna ishrana. Moramo da vodimo računa o količini, vrsti, vremenu uzimanja, načinu pripreme - pojašnjava specijalista higijene, subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi dr Snežana Panić.
M. Živanović

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

29. septembar 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa