17. mart 2022.17. mar 2022.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Projekat UPMO i Glasa Podrinja: „Zajedno u medijima“ (2)

Put do pomagala koja život znače

Proces obezbeđivanja zahteva upornost i strpljenje. Problem perioda obnvaljanja kod ortopedskih pomagala. Neophodna drugačija preraspodela postojećih sredstava. Pomagala za slepe i slabovide manje personalizovana i lakše dostupa
Pomagala za osobe sa invaliditetom nisu samo predmeti koji su deo svakodnevice, oni su deo njih i nešto bez čega život ne može da ima bilo kakav kvalitet. Važna su koliko i svaki deo tela. Pomagala su zdravlje, početak i kraj, ona su neophodan uslov koji otvara vrata mnogim mogućnostima da se izgradi dan, sedmica, mesec, godina. Za njih nema alternative, nema improvizacije.

Ortopedska pomagala
Osobe sa nekim oblikom paraplegije, odnosno kvadriplegije su usmerene na ortopedska pomagala. Put do njihove nabavke kroz sredstva Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) vodi kroz nekoliko instanci.

Najpre osoba treba da se obrati lekaru opšte prakse koji piše uput za pregled kod lekara specijaliste. Doza sreće je potrebna da se pregled dogodi u kratkom roku, jer čekanje za pregled kod specijaliste može biti više meseci. Neurolog piše mišljenje za određeno pomagalo. Za neka je potrebno i mišljenje fizijatra, što je još jedan specijalistički pregled koji podrazumeva vreme. Sa dva mišljenja neurolog može da piše nalog za izdavanje pomagala. Kompletna dokumentacija se predaje RFZO. Fond obrađuje dokumente, upućuje na komisiju koja daje mišljenje i ukoliko je pozitivno, Fond overava. Ukoliko je u pitanju zanavljanje, Fond može da traži na uvid dosadašnje pomagalo i ukoliko proceni da je u dobrom stanju, mogu predložiti nastavak korišćenja istog pomagala ili odobriti servis.

-U principu češće odobri novo pomagalo koje korisnik potom nosi ortopedskoj kući. Kada preuzmete novo pomagalo, dužni ste da vratite staro, a potom sa novim pomagalom da zakažete pregled kod neurologa ili fizijatra zbog provere funkcionalnosti i mišljenja o funkcionalnosti. To mišljenje, kopiju čuvate sebi, kopiju dostavljate RFZO kako bi mogli da ga servisirate o trošku Fonda – pojašnjava sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga (UPMO) Slaviša Savić.

Među invalidskim kolicima postoji nekoliko kategorija: standarna, lako-aktivna i kolica na motorni pogon. Paraplegičari uglavnom dobijaju standardna, bez elektropogona, ali u klasi paraplegije postoje osobe koje imaju pravo na lako-aktivna kolica i oni koji imaju pravo na standardna, odnosno sobna kolica. Razliku prave pravila RFZO.

-Radno angažovana lica sa invaliditetom, lica na školovanju, osobe na rehabilitaciji, na bilo koji način društveno angažovane osobe sa invaliditetom imaju pravo na lako-aktivna, znatno kvalitetnija i skuplja od standardnih samo i isključivo u slučaju da imaju vozačku dozvolu i vozilo registrovano na svoje ime. To automatski isključuje učenike koji su maloletni, jer ne mogu imati vozačku dozvolu, niti vozilo na svoje ime, a svaki dan imaju obavezu dolaska do škole, odlaska, dok na drugoj strani pravo imaju starije osobe koje mogu da imaju vozačku dozvolu, vozilo registrovano na njih, ali ne voze, već značajan deo vremena provode u svom domu.

Osobe sa delimičnom ili potpunom oduzetošću ruku, odnosno kvadriplegičari, imaju pravo na elektromotorna kolica. Veliki problem za korisnike je period obnavljanja, odnosno dobijanje novog pomagala. Iako bi optimalan rok bio otprilike tri godine, propisani je duži.

-Za standardna sobna, kao i elektromotorna kolica period obnavljanja je pet godina, a za lako-aktivna sedam godina i to je predugo za svakoga ko koristi kolica svaki dan, a ako govorimo o radnoaktivnim osobama to je između 10 i 16 časova dnevno. Uz taj način korišćenja nijedna kolica ne mogu da izdrže.

Naš apel, molba je da se taj rok zanavljanja smanji. Istovremeno postoji problem sa cenom pomagala, odnosno granice koju pokriva sredstvima RFZO. Za svako pomagalo postoji maksimalno dozvoljena cena. Konkretan primer bi bila lako-aktivna kolica čija je vrednost oko 220.000 dinara, država priznaje maksimalno 140.000 dinara, što znači da osoba sa invaliditetom mora da nadomesti razliku od 80.000.

Podizači za stopala za osobe sa određenim oblikom pareze koja nisu najkvalitetnija brzo se kvare i ponovo zahteva pronalaženje alternative kada dođe do kvara. Važan deo pomagala su i jastuci.

- Govorimo o jastucima koji osobama koje konstantno sede 10 – 12 sati i neophodni su specijalizovani koji obezbeđuju kvalitetnu prokrvljenost. Realna cena je oko 50.000, a RFZO priznaje do 25.000. Moguće je i u tom opsegu pronaći pomagalo, ali za aktivnije osobe ono će izdržati do godinu dana, a period zanavljanja za jastuče je tri godine. Realan period bi bio maksimalno dve godine i to za kvalitetno. Elektromotorna pomagala koriste akumulatore koji su specijalizovani. Reč je o skupim akumulatorima koji se zanavljaju na dve godine, iako malo koji može da izdrži toliko, a ne mogu se lako pronaći.

Pre određenog vremena pri RFZO je postojalo telo koje je uključivalo privredna lica, ali i korisnike. Oni su mogli da daju komentar iz ugla korisnika, međutim njihovi zaključci, preporuke nisu imali bilo kakvu obavezujuću pravnu snagu.

-Udruženja osoba sa invaliditetom su upućivala zahteve i bilo je određenih rezultata. Uključeni su lubrifikovani kateteri, ali se javljaju ograničenja, gde korisnici sa problemom pražnjenja bešike mogu dobiti najviše dve pelene dnevno. Kateteri se teško nalaze u prodaju i vrlo su skupi. Smatram da pravilnijom raspodelom možemo postići da korsnici budu zadovoljni, a da Fond ne bude više opterećen – zaključuje Savić.

Pomagala za slepe i slabovide
Kod slepih i slabovidih osoba proces nabavke pomagala je jednostavniji, kako zbog samih procedura, tako i zbog prirode pomagala u velikoj meri sveprimenjivih, odnosno nepersonalizovanih.

Osnovna pomagala su: korektivna sočiva, crne naočare, specijalne naočare ukoliko imaju svrhu korekcije vida, beli štap, brajev ručni sat, budilnik i za njih je dovoljno mišljenje lekara specijaliste (oftamolog) koje se predaje na šalter Fonda RFZO.

sekretar MOSS Baćanović (levo), Foto: "Glas Podrinja"


-Specijalizovana pomagala obuhvataju: pisaću mašinu (na period od 15 godina) na brajevom pismu za koju je neophodno mišljenje lekara specijaliste i potvrda o savladanom brajevom pismu koja se dobija u našem udruženju i članstvo u Biblioteci na brajevom pismu za slepe i slabovide u Beogradu, potom dejzi plejer, odnosno reproduktor poput CD plejera na period od sedam godina, gde slepe i slabovide osobe mogu slušati knjige prebačene na CD, kao i računarski softver (na pet godina). Dostupan je đacima od petog razreda, studentima i zaposlenim licima – približava nam sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Dragorad Baćanović.

Predajom dokumentacije na šalter, slepa i slabovida osoba završava sa svojim obavezama i čeka obaveštenje o overi i mestu gde može da preuzme pomagalo.

Obavezan je povratak starog prilikom dobijanja novog u slučaju specijalizovanih pomagala, kod osnovnih nema obaveze povratka. Fond ima ugovore sa dobavljačima, te se tražioci pomagala obaveste da je pomagalo dostupno i sa nalogom odlaze da isto preuzmu. Ranije je bilo neophodno da sama slepa ili slabovida osoba pronađe dobavljača koji izdaje profakturu i na osnovu nje se obavlja uplata. Sada je to izmenjeno i olakšano – dodaje Baćanović.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa