Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Пројекат УПМО и Гласа Подриња: „Заједно у медијима“ (2)

Пут до помагала која живот значе

Процес обезбеђивања захтева упорност и стрпљење. Проблем периода обнваљања код ортопедских помагала. Неопходна другачија прерасподела постојећих средстава. Помагала за слепе и слабовиде мање персонализована и лакше доступа
Помагала за особе са инвалидитетом нису само предмети који су део свакодневице, они су део њих и нешто без чега живот не може да има било какав квалитет. Важна су колико и сваки део тела. Помагала су здравље, почетак и крај, она су неопходан услов који отвара врата многим могућностима да се изгради дан, седмица, месец, година. За њих нема алтернативе, нема импровизације.

Ортопедска помагала
Особе са неким обликом параплегије, односно квадриплегије су усмерене на ортопедска помагала. Пут до њихове набавке кроз средства Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) води кроз неколико инстанци.

Најпре особа треба да се обрати лекару опште праксе који пише упут за преглед код лекара специјалисте. Доза среће је потребна да се преглед догоди у кратком року, јер чекање за преглед код специјалисте може бити више месеци. Неуролог пише мишљење за одређено помагало. За нека је потребно и мишљење физијатра, што је још један специјалистички преглед који подразумева време. Са два мишљења неуролог може да пише налог за издавање помагала. Комплетна документација се предаје РФЗО. Фонд обрађује документе, упућује на комисију која даје мишљење и уколико је позитивно, Фонд оверава. Уколико је у питању занављање, Фонд може да тражи на увид досадашње помагало и уколико процени да је у добром стању, могу предложити наставак коришћења истог помагала или одобрити сервис.

-У принципу чешће одобри ново помагало које корисник потом носи ортопедској кући. Када преузмете ново помагало, дужни сте да вратите старо, а потом са новим помагалом да закажете преглед код неуролога или физијатра због провере функционалности и мишљења о функционалности. То мишљење, копију чувате себи, копију достављате РФЗО како би могли да га сервисирате о трошку Фонда – појашњава секретар Удружења параплегичара Мачванског округа (УПМО) Славиша Савић.

Међу инвалидским колицима постоји неколико категорија: стандарна, лако-активна и колица на моторни погон. Параплегичари углавном добијају стандардна, без електропогона, али у класи параплегије постоје особе које имају право на лако-активна колица и они који имају право на стандардна, односно собна колица. Разлику праве правила РФЗО.

-Радно ангажована лица са инвалидитетом, лица на школовању, особе на рехабилитацији, на било који начин друштвено ангажоване особе са инвалидитетом имају право на лако-активна, знатно квалитетнија и скупља од стандардних само и искључиво у случају да имају возачку дозволу и возило регистровано на своје име. То аутоматски искључује ученике који су малолетни, јер не могу имати возачку дозволу, нити возило на своје име, а сваки дан имају обавезу доласка до школе, одласка, док на другој страни право имају старије особе које могу да имају возачку дозволу, возило регистровано на њих, али не возе, већ значајан део времена проводе у свом дому.

Особе са делимичном или потпуном одузетошћу руку, односно квадриплегичари, имају право на електромоторна колица. Велики проблем за кориснике је период обнављања, односно добијање новог помагала. Иако би оптималан рок био отприлике три године, прописани је дужи.

-За стандардна собна, као и електромоторна колица период обнављања је пет година, а за лако-активна седам година и то је предуго за свакога ко користи колица сваки дан, а ако говоримо о радноактивним особама то је између 10 и 16 часова дневно. Уз тај начин коришћења ниједна колица не могу да издрже.

Наш апел, молба је да се тај рок занављања смањи. Истовремено постоји проблем са ценом помагала, односно границе коју покрива средствима РФЗО. За свако помагало постоји максимално дозвољена цена. Конкретан пример би била лако-активна колица чија је вредност око 220.000 динара, држава признаје максимално 140.000 динара, што значи да особа са инвалидитетом мора да надомести разлику од 80.000.

Подизачи за стопала за особе са одређеним обликом парезе која нису најквалитетнија брзо се кваре и поново захтева проналажење алтернативе када дође до квара. Важан део помагала су и јастуци.

- Говоримо о јастуцима који особама које константно седе 10 – 12 сати и неопходни су специјализовани који обезбеђују квалитетну прокрвљеност. Реална цена је око 50.000, а РФЗО признаје до 25.000. Могуће је и у том опсегу пронаћи помагало, али за активније особе оно ће издржати до годину дана, а период занављања за јастуче је три године. Реалан период би био максимално две године и то за квалитетно. Електромоторна помагала користе акумулаторе који су специјализовани. Реч је о скупим акумулаторима који се занављају на две године, иако мало који може да издржи толико, а не могу се лако пронаћи.

Пре одређеног времена при РФЗО је постојало тело које је укључивало привредна лица, али и кориснике. Они су могли да дају коментар из угла корисника, међутим њихови закључци, препоруке нису имали било какву обавезујућу правну снагу.

-Удружења особа са инвалидитетом су упућивала захтеве и било је одређених резултата. Укључени су лубрификовани катетери, али се јављају ограничења, где корисници са проблемом пражњења бешике могу добити највише две пелене дневно. Катетери се тешко налазе у продају и врло су скупи. Сматрам да правилнијом расподелом можемо постићи да корсници буду задовољни, а да Фонд не буде више оптерећен – закључује Савић.

Помагала за слепе и слабовиде
Код слепих и слабовидих особа процес набавке помагала је једноставнији, како због самих процедура, тако и због природе помагала у великој мери свепримењивих, односно неперсонализованих.

Основна помагала су: корективна сочива, црне наочаре, специјалне наочаре уколико имају сврху корекције вида, бели штап, брајев ручни сат, будилник и за њих је довољно мишљење лекара специјалисте (офтамолог) које се предаје на шалтер Фонда РФЗО.

секретар МОСС Баћановић (лево), Фото: "Глас Подриња"


-Специјализована помагала обухватају: писаћу машину (на период од 15 година) на брајевом писму за коју је неопходно мишљење лекара специјалисте и потврда о савладаном брајевом писму која се добија у нашем удружењу и чланство у Библиотеци на брајевом писму за слепе и слабовиде у Београду, потом дејзи плејер, односно репродуктор попут ЦД плејера на период од седам година, где слепе и слабовиде особе могу слушати књиге пребачене на ЦД, као и рачунарски софтвер (на пет година). Доступан је ђацима од петог разреда, студентима и запосленим лицима – приближава нам секретар Међуопштинске организације слепих и слабовидих Драгорад Баћановић.

Предајом документације на шалтер, слепа и слабовида особа завршава са својим обавезама и чека обавештење о овери и месту где може да преузме помагало.

Обавезан је повратак старог приликом добијања новог у случају специјализованих помагала, код основних нема обавезе повратка. Фонд има уговоре са добављачима, те се тражиоци помагала обавесте да је помагало доступно и са налогом одлазе да исто преузму. Раније је било неопходно да сама слепа или слабовида особа пронађе добављача који издаје профактуру и на основу ње се обавља уплата. Сада је то измењено и олакшано – додаје Баћановић.
Д. Благојевић

Најновији број

28. септембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa