24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: ŠPU i privatna arhiva

Foto: ŠPU i privatna arhiva

Lena Gligorić, učenica Škole primenjenih umetnosti

Maštovita, originalna i svestrana

„Zadatak umetnika jeste da posmatra, razmišlja, reaguje na sva kretanja u društvu i na taj način širi ideju o neophodnosti promena“, ističe Lena Gligorić, učenica drugog razreda Škole primenjenih umetnosti u Šapcu
-Imam utisak de se bavim umetnošću ili barem procesom kreativnog razmišljanja od kada znam za sebe. Još kao mala devojčica većinu vremena sam provodila crtajući a čitav svet koji jedno dete može da izmašta u tom periodu bio bi predstavljen crtežom. Radoznalost koju su roditelji podsticali u meni, istovremeno je budila inspiraciju koja je najvažniji momenat u stvaranju umetničkog dela.

Otuda, nije ni bilo dileme oko izbora srednje škole, a činjenicu da se tako specifična škola nalazi u neposrednom okruženju doživljavam kao privilegiju - kaže Lena Gligorić, učenica drugog razreda Škole primenjenih umetnosti u Šapcu.

Na međunarodnom konkursu za vizuelnu umetnost pod nazivom Brankuši viđen na 145 portreta, koji su organizovali Nacionalni muzej Konstantin Brankuši i Srednja umetnička škola Konstantin Braloi u Trgu Žiju, Lenin rad je posebno pohvaljen. Međunarodni Festival dizajna FOMB u Mariboru tema Svetovi, kategorija plakat - treće mesto. Likovni konkurs Krv život znači u organizaciji Crvenog krsta Šabac, prva nagrada u kategoriji srednjoškolaca. Međunarodno likovno takmičenje u organizaciji američke organizacije Bow Seat, u kategoriji učenika od 15 do 18 godina, Lena je osvojila dve nagrade, od kojih je jedna specijalna nagrada žirija. Sa uspehom se takmiči na konkursima na sajtu www.99designs.com u kategorijama dizajna loga, vizuelnog identiteta, ilustracija... Konkurs na temu Plant the Seed američke kompanije EarthX, u konkurenciji od preko 1300 radova Lenin rad će biti predstavljen 22. 4. 2022. na izložbi u Dalasu gde će ujedno biti i proglašenje pobednika. Konkurs pod nazivom Povezivanje, Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija u Beogradu- druga nagrada.


Razmišljamo, aktivno učestvujemo
U fokusu ove mlade devojke su, kako sama kaže, društveno angažovane teme koje nose jasne poruke. Sudbina sveta u „našim je rukama“.

-Privlače me teme koje su društveno angažovane, vezane za klimatske promene, održivi razvoj, ekologiju, politiku... Smatram da se one tiču svih nas i da treba da razmišljamo o njima i aktivno učestvujemo u rešavanju problema koji proizilaze iz njih. Ja sam shvatila da kreativni izraz i poruke koje šaljem kroz svoje radove na neki način pružaju skromni doprinos u rešavanju određenih problema - govori mlada Šapčanka o porukama u svojim delima.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Maštovita, originalna, svestrana, Lena je učenica koja svakom likovnom problemu pristupa studiozno. Digitalnom ilustracijom se bavi dosta dugo, sa lakoćom savladava grafički softver, a grafička tabla je alat koji svakodnevno koristi. Na globalnim frilensing platformama postiže rezultate, što joj omogućava da praktično primenjuje svoje znanje iz oblasti grafičkog dizajna, kao i da upotpunjuje svoj džeparac.
Očekujemo da će Lena nastaviti da niže uspehe, a činjenica da je osvojila čak dve nagrade u okviru iste sezone na jednom značajnom međunarodnom takmičenju, koje za učenike sa svih kontinenata organizuje ekološka organizacija Bow Seat Ocean Awareness Programs u Americi, uverava nas da su ova očekivanja opravdana - rekao je profesor ŠPU i Lenin mentor Mihailo Simović.


-Kao što sam već rekla, poruke koje proizilaze iz mojih radova su upućene pojedincu, ukazuju da svako od nas snosi odgovornost za sve društvene probleme, ali ima i obavezu da te probleme rešava. Ipak, najveću inspiraciju mi pružaju savremeni mediji i mogućnost izražavanja u digitalnom formatu. Škola primenjenih umetnosti pruža formalno i praktično obrazovanje iz različitih umetničkih disciplina.

Čovek je biće promene
Lena smatra da umetnik sublimira promene koje se odvijaju u njegovom biću, kao i univerzumu. Proces kreacije oblikuje misli, emocije, događaje u umetničko delo.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Sam čin stvaranja podrazumeva promene, u samom materijalu i formi, a one se mogu preneti i na društveni kontekst. Čovek i promene koje se dešavaju u njemu i oko njega predstavljaju osnovnu supstancu svakog društva. Zadatak umetnika jeste da posmatra, razmišlja, reaguje na sva kretanja u društvu i na taj način širi ideju o neophodnosti promena.

-Lena je jedno vredno, radno, odgovorno, talentovano i inovativno dete. Lepo vaspitano. Njen rad i napredak pratim još od njene osnovne škole, odnosno od perioda kada je Lena dolazila na Školicu crtanja i slikanja. Još tada se video talenat koji je trebalo dalje negovati. Linija, karakter oblika, osećaj za boju, prostor, kompoziciju i proporciju su nekako urođeni elementi u Leninom likovnom stvaralaštvu. Iza svega toga stoji veliki rad i trud, istraživanje, uvek skromno i ponekada dosta samokritično. Lenina sfera interesovanja je dosta široka u umetničkom smislu. To interesovanje obuhvata sve, od tradicionalnog likovnog izraza do savremenog dizajna. Zahvaljujući upravo toj njenoj širini, Lena se vrlo rado odaziva na razne likovne konkurse - školske, republičke i međunarodne i ostvaruje zapažene rezultate i nagrade kako u oblasti umetnosti, tako i u oblasti dizajna - ističe Mladen Pantelić, profesor crtanja i slikanja, Lenin mentor.


Umetnik mora biti prisutan, vidljiv. Konkursi, izložbe su idealna prilika da se stvaralaštvo predstavi javnosti.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Sam čin izlaganja satisfakcija je za svakog autora. Zato se trudim da radove predstavim u što više različitih okruženja kao što su konkursi, izložbe, digitalne platforme itd. Već sam osvojila nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim konkursima. Izdvojila bih specijalnu nagradu žirija na likovnom konkursu američke organizacije Bow Seat na temu Water rising.

Talenat i veština idealna kombinacija
Na pitanje da li je talenat dar koji može opstati i razvijati se bez usavršavanja i rada, Lena daje upečatljiv odgovor.

-Takvo pitanje implicira univerzalni odgovor koji spaja elemente talenta i veštine. Savremene tehnologije, koje su već postale sastavni deo naših života, su u velikoj meri u sprezi sa dizajnom. Samim tim se menja i sam koncept umetnosti, pri čemu svaki pojedinac, svesno ili ne, direktno ili indirektno, ima pristup različitim sferama umetnosti.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Škola primenjenih umetnosti nam daje mogućnost da se izrazimo u skoro svim likovnim tehnikama, crtačkim, slikarskim, grafičkim i vajarskim i otkrivanjem svake od njih ulazimo u prostranstvo u kom su vidici neograničeni. U njoj se izučavaju tradicionalne umetničke tehnike ali je zastupljen i savremen pristup umetnosti. Odlično je opremljena nastavnim sredstvima, mašinama, alatima ali i sa brzim internetom, računarima i programima novije generacije, što nam daje mogućnost da se na kvalitetan način izrazimo u svim umetničkim disciplinama.


Budućnost se ne može predvideti, želje mogu biti vodilja, a nada vetar u leđa za mlade umetnike kao što je Lena Gligorić.

-Škola primenjenih umetnosti nam daje mogućnost da se izrazimo u skoro svim likovnim tehnikama, crtačkim, slikarskim, grafičkim i vajarskim i otkrivanjem svake od njih ulazimo u prostranstvo u kom su vidici neograničeni. U njoj se izučavaju tradicionalne umetničke tehnike ali je zastupljen i savremen pristup umetnosti. Odlično je opremljena nastavnim sredstvima, mašinama, alatima ali i sa brzim internetom, računarima i programima novije generacije, što nam daje mogućnost da se na kvalitetan način izrazimo u svim umetničkim disciplinama.


Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Budućnost vidim u svetu umetnosti. Nadam se da ću školovanje nastaviti na višoj instanci, najverovatnije u oblasti grafičkog dizajna, ilustracije...
M. Ž.
Foto: ŠPU i privatna arhiva

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa