Berza

  • aero 900 ▲ 3,69%
  • ikrbg 70 ▲ 40,00%
  • jesv 6.002 ▼ -7,66%
  • niis 605 ▲ 1,00%
  • rso16142 114,63 ▼ -0,90%
  • stotn 125 ⚫ 0,00%
(16. april 2020.)
Iskoristi izolaciju i vrati se korenima

Biljke su radost

Kao prvo, osećaj kada seme prekrijem zemljom i zalijem ga, neprocenjiv je!
Znam da će na tom mestu niknuti novi život i od toga nema lepšeg osećaja, biljke su slične nama, vole muziku, negu, ljubav i što je jako bitno, a obuhvata sve navedeno, PAŽNjU!
Biljke su radost
Savremen način života i nije baš naklonjen prirodi. Možda su baš ovakve situacije trenutak da malo zastanemo i zamislimo se šta u tom kontaktu sa zemljom i biljkama dobijamo, a šta smo vremenom izgubili.
Zbog toga sa tobom želim da podelim moje iskustvo u negovanju biljaka. Želim da podelim radost koju svaki put osetim kada vidim da nešto što sam ja ogrnuo zemljom raste, želim da ti prenesem ukus ploda moje pažnje.
Kao prvo, osećaj kada seme prekrijem zemljom i zalijem ga, neprocenjiv je!

Znam da će na tom mestu niknuti novi život i od toga nema lepšeg osećaja, biljke su slične nama, vole muziku, negu, ljubav i što je jako bitno, a obuhvata sve navedeno, PAŽNjU!Biljke su uspešnije u rastu i zdravije su, što više pažnje im pružimo, to će nam one više pružati.
Sitnim poslovima u bašti počeo sam da se bavim "od kad znam za sebe", Vremenom sve više me je zanimalo kao se biljke neguju, sade i uzgajaju. Iz škole sam išao pravo u baštu moje bake, gde sam počeo da eksperimentišem, a potom sam krenuo i kući.

Grubi uslovi u gradu i betonirana površina u dvorištu nisu mi dali puno mogućnosti. Počeo da se edukujem o kalemljenju i uzgoju egzotičnih biljaka na našim prostorima već u prvom delu osnovne škole. Pokušavao sam neke vrste povrća da prilagodim na život u saksiji, kaktusi su bili u svakom ćošku sobe, a o mom paradajzu pričalo se po komšiluku.

I od tada, pa sve do danas pamtim svaku biljku, one za mene predstavljaju pravu radost, ukus njihovog ploda zasigurno najelpši i daju mi nadu, da ću jednog dana imati svoju baštu i voćnjak i raditi ono što volim i ono što me ispunjava, vreme u prirodi je vreme koje želim da trošim. A do tada mi ostaje da stičem iskustvo, učim što više i uživam u malim stvarima.

Naš svet se u vanrednom stanju suzio.Smanjio se broj metara kojima možemo da hodamo, ali nam je priroda, čak i u stanovima dostupna. Moj savet za ove dane je da, ukoliko nemate baštu i dvorište, kupite kesu zemlje (ima u svakom supermarketu), malu saksiju i seme cveća. Zasadite, i pratite. Uživajte u rastu i životu. Uprkos okolnostima!

Ognjen Đukić


Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije

Najnoviji broj

28. maj 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa