30. jul 2020.30. jul 2020.
Igre kao nekad (2)
SPORTOM ZA ZDRAVIJU BUDUĆNOST (9)

Igre kao nekad (2)

Nedavno istraživanje koje su sproveli šabački doktori, fizioterapeuti i profesori fizičke kulture, pokazalo je da je procenat gojazne dece u šabačkim školama čak 23 odsto (državni nivo 13, 7 odsto u uzrastu od 7-14 godina), sličan procenat je i po pitanju nepravilnog držanja tela. S obzirom da je reč o mladoj populaciji projekat je usmeren podjednako i na mlade i na njihove roditelje. Prijemčivim rečnikom za osnovnoškolce, namera nam je da ih podsetimo i uputimo u važnost zdrave ishrane, da ih podučimo o značaju sportova, za pravilan psihofizički razvoj, ali i popularizujemo fizičku aktivnost kod mladih naraštaja
Puštanje zmajeva
Idealna igra za druženje roditelja sa decom. Potrebna vam je kreativnost, malo materijala, poljana i najvažnije: dovoljno jak vetar. Ukoliko vam vazdušne struje nisu naklonjene, rizikujete datrčite do iznemoglosti, a zmaja ne podignete. Savet gratis: izbegavajte drveće.

Ko voli, ko voli
Učesnika: tri ili više. Rekvizit: lastiš (guma). Opis igre: Igrači stanu u krug, tako da ih sve zategnuti lastiš opasuje oko nogu. Jedan od igrača započinje igru rečima: “Ko voli, ko voli…” i kaže ime neke ličnosti (ponekad i predmeta ili pojma).
Ukoliko je ljubav prema pomenutoj ličnosti društveno prihvatljiva, ostaje se u krugu (npr.: “ko voli, ko voli… mamu?”). Ali, ukoliko se kaže ime neke ličnosti ili institucije koja nikako nije društveno prihvatljiva, onda iz kruga treba što pre iskočiti. Ko poslednji ostane u krugu (zapetljan u lastiš), taj onda biva zadirkivan.

Šuge
Na početku igre bira se „šuga“ ili „šugica“, a njen zadatak u igri je da juri ostale igrače dok nekog ne uspe da dodirne. Tada taj drugi igrač biva „zaražen“ šugom i od njega svi počnu da beže, uključujući i prethodnu „šugicu“. Igra se nastavlja sve dok se igrači ne umore, ili im ne dosadi. Pošto je ova igra odlična za razvijanje orijentacije u prostoru, koordinaciju pokreta i zagrevanje svih mišića, danas se često koristi kao „zagrevanje“ na sportskim treninzima mališana.

Šarena jaja
Za ovu igru je potrebno je najmanje 4 igrača. Jedan je „đavo“, drugi prodavac, a ostali su šarena jaja. Igrači koji predstavljaju jaja se, pre početka svakog kruga, dogovaraju ko će biti koje boje, npr. crvene, žute, zlatne, itd. Zatim se poređaju unaokolo i čučnu, kako bi podsećali na jaja u korpi. Kada su pripreme gotove, đavo dolazi da kupi jaja. Sledi uobičajeni dijalog:
Đavo: „Kuc, kuc!“
Prodavac: „Ko je?“
Đavo: „Đavo s neba!“
Prodavac: „Šta vam treba?“
Đavo: „Jedno jaje!“
Prodavac: „Koje boje?“
Đavo: (pogađa) „Žute?“
Ukoliko đavo ne pogodi boju, pogađa ponovo. Ako među igračima postoji žuto jaje, ono odmah ustaje i beži. Kad ga đavo uhvati, onda uhvaćeni igrač postaje đavo u sledećem krugu.

Preskakanje konopca
Sa konopcem za preskakanje može se zabavljati na mnogo načina, solo ili u društvu. Kada dete preskače konopac samo, potrebno je da se prethodno podesi njegova dužina. Idealno je da, kada dete stane na sredinu konopca, ručke može da podigne do pazuha. Ukoliko je konopac predug, može ga obmotati oko šake, ili ga možete skratiti kod drške. Preskakati se može trečeći, skačući, sa obe noge zajedno ili naizmenično, sa poskocima između okreta konopca, unapred, unazad, krećući se ili u mestu…
Preskakanje konopca u društvu podrazumeva da dva igrača drže konopac i okreću ga u velikim krugovima, dok treći igrač stoji između njih i preskače konopac. Treći način jeste da jedan igrač drži konopac za jednu ručku, i rotirajući ga oko sebe, vitla konopac u krug na desetak santimetara iznad zemlje, dok jedan ili više igrača preskaču.

Frizbi
Frizbi je još jedna igra koja zahteva mnogo kretanja, pa je odlična za razmrdavanje mališana nakon zimskog mirovanja. Idealno je da se igra na mekoj podlozi, tj. na travi, kako bi dete moglo slobodno da se baca i valja za „odbeglim“ frizbijem, što će izazvati mnogo smeha i dobrog raspoloženja.
Frizbi se prilikom bacanja drži tako da palac ruke bude na gornjem, a ostali prsti na donjem delu diska. Ruka je savijena u laktu, u nivou ramena, a frizbi blago nagnut na gore, kako tokom leta ne bi završio u travi.

Hula-hop
Pre nekoliko decenija, hula-hop je bio pravi hit među decom, ali danas je teško pronaći devojčicu koja zaista ume da ga vrti oko struka, noge ili ruke. Mada je tehnika vrtenja hula-hopa relativno laka, teško je naučiti je ako nemate uzor pored sebe, tako da, ukoliko vaše dete pokaže interesovanje, pokušajte da skinete cake gledajući neki video klip na internetu u kom se objašnjavaju osnovne tehnike. Može da se vrti na kukovima, struku ili malo iznad, a može i naizmenično – da šeta niz, i uz torzo, dok se rukama vrti kada su ispravljene, i to kružnim pokretima iz ramena. Manji obručevi mogu, ako ste spretni, da se vrte i oko noge. Posebna atrakcija nekada su bile devojčice koje su hula-hop vrtele oko vrata.

Lanac
Jedno dete započinje igru tako što juri ostalu decu koja trče slobodno. Kada nekog uhvati, ostaje spojen sa njim, i držeći se za ruke, oni počinju poteru za ostalom decom. Kada uhvate sledeće dete i ono zajedno sa njima vija ostalu decu. Igra traje dok poslednje dete ne ostane na slobodi, a ono postaje prva karika sledećeg kruga.

Arjačkinje barjačkinje
Za ovu igru potrebno je veće društvo koje se podeli u dve jednake grupe. Igrači svake grupe se uhvate za ruke i stanu tačno prekoputa druge ekipe, na rastojanju od desetak metara. Tada jedan tim viče uglas: „Arjačkinje, barjačkinje, koga ćete?“, a protivnički tim odgovara tako što izvikuje ime nekog od igrača suprotne strane. Tada se prozvani zatrči iz sve snage, sa ciljem da probije protivničku liniju. Ukoliko protrči i razbije lanac igrača, tada bira jednog od igrača protivničkog tima i vodi ga sa sobom nazad, u svoj tim. Ukoliko ga spreče da probije lanac, onda ostaje u drugom timu. Pobeđuje ona grupa koja sakupi sve igrače iz protivničke ekipe.

Najnoviji broj

21. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa