10. decembar 2020.10. dec 2020.
Pokreni se zdravo
SPORTOM ZA ZDRAVIJU BUDUĆNOST 15-16

Pokreni se zdravo

Nedavno istraživanje koje su sproveli šabački doktori, fizioterapeuti i profesori fizičke kulture, pokazalo je da je procenat gojazne dece u šabačkim školama čak 23 odsto (državni nivo 13, 7 odsto u uzrastu od 7-14 godina), sličan procenat je i po pitanju nepravilnog držanja tela. S obzirom da je reč o mladoj populaciji projekat je usmeren podjednako i na mlade i na njihove roditelje. Prijemčivim rečnikom za osnovnoškolce, namera nam je da ih podsetimo i uputimo u važnost zdrave ishrane, da ih podučimo o značaju sportova, za pravilan psihofizički razvoj, ali i popularizujemo fizičku aktivnost kod mladih naraštaja
Krajem maja ove godine u „Glasu Podrinja“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije krenuli smo sa realizacijom projekta „Sportom za zdraviju budućnost“. Od tada do danas, sa malim pauzama, objavljeno je više nastavaka u kojima su pre svega mladi preporučivali mladima sport koji su odabrali i kojim se sa uspehom bave. Pisali smo o bazičnim disciplinama, ali i onim malo zahtevnijim poput preponskog jahanja, o zdravoj ishrani, motivaciji, ali i planinarenju, kao zdravom vidu rekreacije koji u poslednje vreme sve više dobija na popularnosti. Podsetili smo se igara nekih ranijih generacija koji su vreme provodili na svežem vazduhu umesto u društvu različitih mobilnih aplikacija, družili „oči u oči“ sa vršnjacima, a ne preko društvenih mreža, upoznali sa mogućnostima za sport onima koji svet tek upoznaju svojim nesigurnim koracima uvek spremnim na igru, ali ne i na čvrsta pravila.

Mnogo toga smo zajednog naučili. Otkrili nove mogućnost za bavljenje sportom u našem gradu, podsetili šta to znači pravilan razvoj, ustanovili da pored različitih sportskih disciplina i folklor može poslužiti istoj svrsi: negovanju i odgajanju zdravih naraštaja.

Neumoljiva statistika
Krenuli smo sa upozoravajućom statistkom. Naime, prema istraživanju eminentnih stručnjaka sa Gradskog bazena i Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” čak 23 procenta dece od 10 do 12 godina u našem gradu gojazno, dok je 15 odsto u zoni predgojaznosti. Ništa bolja statistika nije ni kada je reč o pravilnom držanju tela, odnosno više od 20 procenata ispitanika ima veće odstupanje od normalnog držanja.

Ništa bolje brojke nisu ni na državnom ni svetskom nivou. Svetska zdravstvena organizacija stavila je gojaznost kao najveći problem javnog zdravlja u 21. veku. Prema postojećoj statistici, u svetu je u poslednjih 50 godina gojaznost među decom porasla za 300 odsto, dok u Srpskom savezu profesora fizičkog vaspitanja i sporta navode da se čak 80 odsto dece u Srbiji ne bavi sportom i da se sa fizičkom aktivnošću susreće samo na časovima fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školi.

Posturalni poremećaji kod dece su u stalnom porastu. To su poremećaji stava ili držanja tela. Za razliku od deformiteta, koji predstavljaju promene na koštanom sistemu, kod posturalnih poremećaja postoje promene na mišićnom aparatu. Iako su kod posturalnih poremećaja promene u početku samo funkcionalne, kasnije one mogu preći u strukturalne promene.

Loše držanje je često pojava koju dete, posebno u razvoju, ne može savladati bez stručne pomoći. Sve ove pojave, kada je u pitanju loše držanje, mogu nestati lakim zatezanjem muskulature i dovođenjem svih segmenata tela u pravilan – simetričan položaj. Najbolje rešenje ovoga problema sastoji se u korekciji ravnanja i držanja tela što se može sprovesti u predškolskim i školskim ustanovama ili za to posebno otvorenim dispanzerima. Značajan faktor u korekciji i prevenciji posturalnih poremećaja treba da budu nastavnici fizičkog vaspitanja u saradnji sa fizioterapeutima.

Jedno od najpogodnijih sredstava za prevenciju posturalnih poremećaja u predškolskom i školskom uzrastu je pravilna fizička aktivnost u sprezi sa boravkom na otvorenom prostoru po svim vremenskim uslovima. Karakteristika dečjeg uzrasta je i povećana potreba deteta za kretanjem. Neopohodno je deci obezbediti uslove, na otvorenom prostoru, koji će podsticajno delovati na celokupan rast i razvoj, i pripremiti programske sadržaje koji će biti interesantni i odgovarati potrebama i mogućnostima dece. Međutim, ovi ciljevi se ne mogu ostvariti samo kroz institucionalne sadržaje već i kroz vaninstitucionalne, parkove i igrališta koja mogu donekle ispuniti sve zahteve i ciljeve koji se odnose na normalan rast i razvoj deteta.

Imajući sve navedeno u vidu, iz broja u broj smo tekstovima pokušali da utičemo na naše mlade čitaoce, ali i njihove roditelje da baš ovaj trenutak izaberu, da se pokrenu i odaberu pravi sport za sebe, a time i zdraviju budućnost.

Pričali su za „Glas“....
-Deci je igra prirodno stanje. Ukoliko krenemo da ih teramo na nešto ozbiljno samo ih odbijamo. U Zdravim i fit klincima oni imaju dobar balans između igre i ozbiljnosti. Balans primeren njihovim godinama. Treninzi su tematski, osmišljeni kao priča, tako da oni nisu ni svesni da treniraju. Fokus nam je na bazičnim sportovima, atletici, plivanju, gimnastici, mada ih upoznajemo i sa košarkom, odbojkom, učimo ih da skijaju, da se veru uz veštačku liticu... Ovo je baza za bavljenje sportom, Koliko smo uspešni da im prenesemo ljubav prema fizičkoj aktivnosti govori podatak da je čak 90 odsto od naših polaznika, nakon osme godine i odlaska od nas nastavilo da trenira- izjavio je Vladimir Pantelić, trener, licencirani instruktor za rad sa decom Thera akademije, višestruki prvak države u kajaku, bivši reprezentativac Srbije, nosilac brojnih međunarodnih priznanja, u priči za naš Projekat pod nazivom „Sport level: nindža kornjača“.

Nakon početaka i igre, bliže smo se upoznali sa atletikom. Kraljicu sportova predstavio nam je šabački najpoznatiji atletičar Nemanja Cerovac, nosilac evropske bronzane medalje.

-Koliko napornog rada uložiš u trening, toliko se na takmičenju “naplati” kroz rezultat- izjavio je tada Nemanja, i dodao da je atletika veza za sve sportove. Mišići se ravnomerno razvijaju, deca nauče pravilno da trče i dišu. Kasnije je prelazak na neki drugi sport lakši, ukoliko, postoji i talenat. Kada i kako početi nije jasno definisano. Kod dece se brzo pokaže dar.

NEMANjA CEROVAC


-Obično se to vidi od samog starta kod dece. Trener kaže da dete ima lagan “atletski korak”. Bitni su i izdržljivost i brzina, ali nisu presudni za treniranje atletike, pravilnim treningom se sve nadoknadi- objasnio nam je Cerovac, i dodao da su samo treninzi jako zanimljivi, jer trening svaki dan može da se održi na različitom mestu.

Uglješa Pavlović je član PK “Delfin” i petostruki prvak centralne Srbije, predstavio nam je plivanje.

-Ovo je sport, koji kao i svaki drugi, ukoliko planirate ozbiljnu karijeru traži dosta rada i truda. Svaki dan od ponedeljka do subote, po bar dva sata u bazenu i jedan trening u teretani. Međutim, ukoliko nemate te ambicije, za dobro zdravlje i držanje tela vam je dovoljno i tri puta nedeljno po sat vremena da posećujete bazen. To brzo prođe, zabavno je, pa se zaboravi na vreme, a nakon izgradnje zatvorenog bazena u Šapcu, ovo je sport kojim možete da se bavite tokom cele godine- poručio je Uroš.
Sava Marković, prošlogodišnji juniorski vicešampion države u preponskom jahanju, predstavio nam je svoj sport.

SAVA MARKOVIĆ


-Ovde je jako bitna bezbednost. Mi imamo kacige, pancir, i svu zaštitinu opremu. Treninzi su naporni. Pogotovo kada se uđe u neke ozbiljnije priče. Najlepše je druženje sa životinjama. Da traže pažnju, da teško je kada istovremeno jašeš dva, tri konja i prilagođavaš svoj njihovom temperamentu, ali vredi- istakao je Sava i objasnio.

- Na takmičenju si sam sa konjem. Sve se svodi na vašu uigranost i povezanost. Svaki suvišni trzaj se sankcioniše srušenom preprekom i kaznenim bodovima. Ali, ta izdvojenost je samo privid. I jahač i grlo su deo tima. Deo ekipe koja je tu da ih nauči, vodi i bodri. Pored koristi od vremena provedenih sa četvoronožnim plemenitim bićima, ogromno bogatstvo predstavljaju i prijateljstva sa ostalim polaznicima.

LEPA ČVORIĆ


Zašto je gimnastika pun pogodak za zdravlje i pravilan razvoj devojčica objasnila nam je Lepa Čvorić, trener GK „Sloboda“.

-Sa treninzima može da se krene već sa tri ili četiri godine. Mali polaznici tu nauče pravilan krug u napred, krug u nazda, nauče da pravilno drže telo. Čini mi se, da je to danas korisno, jer se učitelji često sreću da deca u prvom razredu ne znaju kako treba da stoje. Međutim, ja ne držim treninge za tako malu decu, iz jednostavnog razloga, jer onda usporavaju starije- izjavilaje Lepa Čvorić i objasnila:

-Lepota sporta je što razvija ideju zajedništva. Deca imaju nagonsku potrebu da pomažu slabijima. To se na treninzima odlično vidi, jer kada „mali“ ne urade nešto pravilno, prva reakcija „velikih“ je da se zaustave i pokažu im kako treba. To je divno, ali dosta usporava proces. Zbog toga ne držim gimnastiku deci pre polaska u školu.

Nešto za nijansu drugačije
Postoji volja pojedinaca da se deca sistematski, već od predškolskog uzrasta upoznaju sa čarima planinarenja, a kasnije tu veštinu razvijaju. Pored volje, tu je i nedovoljno iskorišćena destinacija – Cer. Planina koja tek u poslednje vreme dobija na popularnosti, dok se iskreni zaljubljenici brinu da će to interesovanje prestati kada se granice otvore. Zbog toga je treba ozbiljnije promovisati i nove naraštaje za nju vezivati. Sa lepotama ovog mesta upoznao nas je Šapčanin, Đorđe Maksimović i na ličnom primeru prikazao drugačiji model roditeljstva, odgajanja dece u skladu sa prirodom.

Sa druge strane, i ako u domenu kulture i umetnosti, folklor je po mnogima idealna disciplina za pravilan telesni razvoj.

PREDRAG TRAJKOVIĆ


-Kod nas dođu još u predškolskom uzrastu. Razvijaju se kroz muziku, rastu uz pesmu. Vežbajući pokret i koreografiju oni uče da drže pravilno telo, preventiraju se brojni deformiteti kičme. Hodom na prstićima uče da koordiniraju različite delove tela, ovladavaju njime i pokretom- istakao je Predrag Trajković, umetnički rukovodilac Umetničkog ansambla „Čivija“, koji je u protekle dve decenije bavljenja folklorom obišao Evropu i stekao prijatelje za ceo život.

VATERPOLISTI


O sportu koji je proteklih godina Šabac proslavio, pričali su nam Danilo, Dušan, Mateja, Bogdan, Mihailo, Vukašin, Filip i Veljko.

-Na treninzima uglavnom počnemo sa laganim zagrevanjem, pa se prebacimo na vežbanje nekih elemenata sa loptom, potom plivamo po nekoliko kilometara, a onda sledi šut na gol koji prethodi kraju treninga i istezanju. Istezanje je jako bitan deo da ne bi došlo do kasnijih povreda, potvrdio je Dušan i preporučio svima da se bave vaterpolom, zato što je reč o jednom od najtežih, ali ujedno i najlepših sportova.

Onlajn izdanje bliže mladima
Sve naše zajedničke priče objavljene su i na našem elektronskom izdanju. Objavama na Portalu www.glaspodrinja.rs smose dodatno približili mladima. Podelili sa njima iskustva iz našeg detinjstva, pričali im kako smo se mi igrali. Sudeći po komentarima, neke od njih smo i pokrenuli i time uspeli da ispunimo cilj ovog projekta.

Najnoviji broj

14. oktobar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa