13. oktobar 2016.13. okt 2016.
Piše: Dragan Vujadinović, ekonomski analitičar i kolumnista lista “Danas“

DOSIJE „JAZAKI“

Velika „poplava investicija“ koju nam svakodnevno premijer najavljuje sa RTS-a i „naslovnih strana“, upadljivo zaobilazi možda ponajveću. Izgradnju fabrike delova i komponenti za automobilsku industriju „Jazaki“(Yazaki) u Šapcu, koja treba da zaposli 1.700 radnika (ustvari, toliki je minimum po ugovoru, a realan broj je i do 3 hiljade, u nekoliko narednih godina). Posle kraćeg „čitanja i prelistavanja“ tekstova, dođosmo do ključnog razloga skromne promocije ove investicije od strane republičke vlasti. Kriva je famozna „vertikala“. Oni dole nisu „napredni“ kao ovi gore. Šta ima veze, reći ćete. Nije valjda nikome cilj da svuda bude „vertikala“. Naprotiv, trebalo bi se dičiti i gajiti različitosti. Kao što se Vojvodina hvali sa preko 20 naroda i narodnosti. Republika bi morala da posebno pazi na „različite“ gradove i opštine. Ako im ne može priuštiti bolje, nikako im ne sme biti gore (u odnosu na „svoje“ lokalne samouprave). Tako bi trebalo, a da nije tako, pokazuje i naš primer. Premijer se uvek nađe na „licu mesta“. Kad se otvara bilo koje gradilište. Malo ili veliko. Ali ga nije bilo na ovom, jednom od najvećih.
Zbog prethodnih zanimljivosti, istražujemo genezu slučaja „Jazaki“. Velika japanska kompanija sa oko 250 hiljada zaposlenih širom sveta, inicijalni interes za gradnju fabrike u našem okruženju, pokazala je pre dve godine. U fokusu su bile Srbija i Bugarska. U februaru 2015. godine, prve kontakte sa predstavnicima ove kompanije, imali su predstavnici Šapca. Grada sa velikim komparativnim prednostima za investiranje ““ povoljan geografski položaj i centralna pozicija u regionu (internacionalni saobraćajni čvor povezan autoputem, železnicom i rekom Savom sa Srbijom i Beogradom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Vojvodinom) i velika industrijska i slobodna zona u vlasništvu grada od cca 600 hektara. Zbog pomenute “vertikale“, kandidati sa većim šansama bili su Kruševac, Kraljevo i Niš. Međutim, Japanci su preferirali ekonomske razloge. Tako je, pre godinu dana, u septembru 2015. godine, prilikom posete Šapcu, japanski ambasador dao podršku gradskim čelnicima da direktno pregovaraju sa privrednicima iz Japana. U izbornoj 2016. godini, klupko se razmotalo. Gradsko rukovodstvo je počelo otvoreno da govori o strateškoj investiciji za grad, dok je opozicija(tadašnja i sadašnja) tvrdila da se radi o pukom predizbornom obećanju. Za razliku od “svojih“ na lokalu, premijer je stidljivo počeo da primenjuje taktiku “ako ne možeš da ga pobediš, ti mu se pridruži“. Pa je i vlada počela sa kompanijom “Jazaki“ da pregovara o državnom subvencionisanju novootvorenih radnih mesta. Možda potajno verujući, da će se posle izbora, i u Šapcu formirati “vertikala“, pa bi se ova velika investicija proglasila “svojom“.
Kada je na lokalnim izborima “stara“ opoziciona vlast opet pobedila i vrlo brzo se, sa “komotnom“ većinom konstituisala, povratka više nije bilo. Japanci su definitivno izabrali Šabac. Kompanija i Grad su intenzivirali pregovore i počeli sa operativnim aktivnostima. Kompanija je početkom maja osnovala društvo-kćer u Šapcu sa osnivačkim novčanim kapitalom od oko milion evra. Grad je pripremio plan za školovanje i osposobljavanje potrebne stručne radne snage i odredio tim za stručno-administrativnu podršku. Zvanično “finale“ se desilo 25. maja ove godine, potpisom Memoranduma o razumevanju od strane ovlašćenih predstavnika kompanije i gradonačelnika Šapca.
Najveći uspeh Grada Šapca u pregovorima sa kompanijom “Jazaki“ je model izgradnje proizvodno-poslovnog prostora od cca 30 hiljada kvadratnih metara. Kompanija je od Grada kupila 7 hektara građevinskog zemljišta (za oko pola miliona evra) i prihvatila da sama finansira i izgradi ceo objekat, okvirne vrednosti oko 15 miliona evra. Prvobitni koncept, koji se za sličnu investiciju operativno primenjuje u Novom Sadu, je bio da se Grad zaduži (kod banaka ili izvođača radova) i sam finansira i izgradi poslovni objekat, pa da ga onda rentira kompaniji na period od deset godina. Koji je model povoljniji, jeftiniji i sigurniji, nepotrebno je trošiti reči.
Kompanija je objavila međunarodni tender za izgradnju poslovnog objekta, na kome je pobedila renomirana građevinska firma “Set“ iz Šapca (što je još jedna povoljnost za Grad, pošto sredstva ostaju u “kući“). Radovi su svečano otvoreni početkom oktobra ove godine. Prvog juna 2016. godine, već bi prvih 300 do 400 radnika, trebali da počnu sa probnom proizvodnjom. Mnoge narudžbine već čekaju. Počev od specijalnih plasničnih komandnih tabli za “Mercedes“. Da tada Grad polaže maturski. Pripremiti “kritičnu masu“ obučene radne snage. Istina, samo u Šapcu ima oko 10 hiljada nezaposlenih (tu su i “komšije“ Loznica i Sremska Mitrovica), ali se moraju obučiti i obezbediti “kvalifikovani“(prema zahtevima poslodavca).
Poslednji događaj u Šapcu ima simbolički karakter. Gradski odbornici su jednoglasno podržali dolazak kompanije “Jazaki“ u Šabac, kao najznačajniju investiciju u poslednjih nekoliko decenija, i ujedno odobrili određene “lokalne“ subvencije. Naravno, uz dijametralno suprotnu argumentaciju. Opozicija (kako to neobično zvuči) je tvrdila da bez premijera ne bi bilo ni ove investicije. Naprotiv, pozicija je tvrdila da je osnovni uzrok dolaska “Jazaki“, nepostojanje “vertikale“ u Šapcu. Jer da su uloge bile promenjene i da su naprednjaci imali lokalnu vlast, “Jazaki“ nikada ne bi došao. Ko bi smeo od “onih dole“ da se bori, na primer, protiv Kruševca i moćnog eks ministra vojnog.
Nije ni važno. Neka svako tumači na svoj način. Vreme kao jedini nepristrasni i neumitni sudija, i izbori, na kraju uvek presuđuju. Kao i ovog puta. “Jazaki“ je konačno u Šapcu. Kada za nekoliko meseci nikne ogromna savremena fabrika, kad 1.700 ljudi počnu da primaju plate i ulaze u prodavnice, kad se 77 odsto poreza na zarade od ovih plata bude vraćalo u gradski budžet, pobediće život. A to je važnije od svake politike.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa