27. oktobar 2016.27. okt 2016.
PREDSTAVNICI GRADA NA STRUČNOJ KONFERENCIJI U BEOGRADU

JAČANjE KONKURENTNOSTI SRBIJE

Svetska banka predstavila izveštaj o naprektu Srbije u pojedinim kategorijama koje dovode do veće konkurentnosti u odnosu na ostale države
Prošle srede u Beogradu održana je Nacionalna konferencije na kojoj je predstavljen izveštaj Svetske banke „Doing Business 2017 - Jačanje konkurentnosti Srbije“, koju su organizovali NALED, Ambasada Velike Britanije i USAID. Srbija se, po prvi put, našla u 50 najbolje rangiranih država sveta u ovom izveštaju.
- Rangiranje Svetske banke je važno jer stranim i domaćim investitorima daje objektivan uvid u stanje nacionalnih ekonomija i olakšava im analizu i planiranje. Mi podržavamo reforme koje Srbija sprovodi kroz Fond za dobru upravu. Samo tokom protekle godine uložili smo tri miliona funti u deset projekata istakao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.
Najveći napredak Srbija je ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola. O ovoj temi govorila je ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović.
- Kada smo pre dve godine formirali posebnu Radnu grupu bili smo gotovo najlošiji na svetu, na 178. mestu. Danas je Srbija na 36. poziciji u ovoj oblasti. Napredovali smo ukupno za 142 mesta.
Srbija je prošle godine na “Doing Business listi“ bila na 59. mestu, odnosno po novoj medotologiji koja se svake godine menja na 54, a sada smo na 47. mestu. Ako znamo da je Srbija pre dve godine bila na 91. mestu, onda je napredak naše zemlje još veći, ukupno za 44 pozicije, istakla je ministarka.
Stručnom skupu prisustvao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je ujedno i član Upravnog odbora NALED-a. On je istakao da ga ohrabruje vest da je Srbija napredovala na Doing Business listi i pri tom podsetio na važnu ulogu NALED-a i Ministarstva građevine u postupku izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, uz veliki uticaj dobro organizovanih lokalnnih samouprava.
- Važno je da svi činioci u državi budu uključeni, a to podrazumeva učešće lokalnih samouprava. Grad Šabac, u odnosu na broj zaposlenih, ima najbolje rezultate prilikom izdavanja građevinskih dozvola. To pokazuje da Odeljenje za urbanizam u Gradskoj upravi grada Šapca iako ima dosta posla, dobro radi. Takođe bih pohvalio i angažovanje načelnice Odeljenja za urbanizam, dodao je Zelenović.
Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada, podsetio je na dobru saradnju Gradske uprave i NALED-a, kao i na sertifikat koji je Grad Šabac dobio kao potvrdu da je povoljno poslovno okruženje i dobro mesto za ulaganje.
- Grad Šabac radi na unapređenju poslovnog okruženja. Imamo Komisiju za praćenje investicija, koja se sastaje jednom nedeljno, što je prilika se razgovara o svim inovacijama. Težimo da održimo prijateljsko poslovno okruženje, kako bi privoleli investitore da dođu i ulože u naš grad, rekao je Pajić.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa