10. novembar 2016.10. nov 2016.

FAO: Cene hrane u svetu u oktobru porasle za 0,7 odsto

Cene hrane u svetu su u oktobru porasle, čime je nastavljen trend njihovog jačanja koji se beleži od januara, saopštila je nedavno Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), dodajući da su se poboljšale perspektive vezane za globalnu proizvodnju žitarica.
FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, porastao je u oktobru na 172,6 poena, što je za 0,7 odsto više u odnosu na septembar i za 9,1 odsto više u odnosu na oktobar prošle godine, prenosi agencija Rojters.
Održiva tražnja za sirom i puterom u Evropskoj uniji podigla je cene mlečnih proizvoda za 3,8 odsto na mesečnom nivou, dok su cene šećera porasle na vest o manjoj proizvodnji u Brazilu i Indiji.
Slabija uvozna tražnja širom sveta za palminim uljem je oborila cene ulja, a slabiji apetit među kineskim uvoznicima za evropskim svinjskim mesom je spustio cene mesa.
Cene žitarica su u oktobru porasle, na mesečnom nivou, za 1,0 odsto, a FAO prognozira da će globalna proizvodnja pšenice ove godine biti za 1,5 odsto veća nego 2015. godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa