Инфо

10. новембар 2016.10. нов 2016.

ФАО: Цене хране у свету у октобру порасле за 0,7 одсто

Цене хране у свету су у октобру порасле, чиме је настављен тренд њиховог јачања који се бележи од јануара, саопштила је недавно Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), додајући да су се побољшале перспективе везане за глобалну производњу житарица.
ФАО индекс цена хране, који мери месечне промене у корпи житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера, порастао је у октобру на 172,6 поена, што је за 0,7 одсто више у односу на септембар и за 9,1 одсто више у односу на октобар прошле године, преноси агенција Ројтерс.
Одржива тражња за сиром и путером у Европској унији подигла је цене млечних производа за 3,8 одсто на месечном нивоу, док су цене шећера порасле на вест о мањој производњи у Бразилу и Индији.
Слабија увозна тражња широм света за палминим уљем је оборила цене уља, а слабији апетит међу кинеским увозницима за европским свињским месом је спустио цене меса.
Цене житарица су у октобру порасле, на месечном нивоу, за 1,0 одсто, а ФАО прогнозира да ће глобална производња пшенице ове године бити за 1,5 одсто већа него 2015. године.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa