24. novembar 2016.24. nov 2016.
„NIKOLAJEVCI“ PONOVO ZABLISTALI NA DOPISNOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

USPEŠAN START

U finalu takmičenja u Beogradu, čiji je organizator Društvo matematičara „Arhimedes“, šabački osnovci osvojili sedam nagrada - jednu prvu i po tri druge i treće
Učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ i ovu šolsku godinu, kada su u pitanju takmičenja, počeli su sa više nego odličnim uspehom. Na nedavno završenoj Dopisnoj matematičkoj olimpijadi u organizaciji Društva matematičara „Arhimedes“ osvojili su sedam nagrada - jednu prvu i po tri druge i treće. Ako se uzme broj takmičara u finalu, njih devet uzrasta od petog do osmog razreda, a sedam nagrada i jedna pohvala, prošli su i kao najuspšnija škola u Srbiji, kako sa najvišim brojem učesnika, tako i sa najvećim brojem osvojenih nagrada.
- Naša škola uključena je u veliki broj matematičkih takmičenja. I ove godine, na našu sreću, bili smo uspešni na ovom takmičenju koje se sastoji iz tri kruga. Prva dva kruga deca rade kod kuće sama zadatke i šalju poštom, a treći krug je republičko finale gde rade zadatke pred komisijom. Tamičenje je usmeno i pismeno. Odgovaraju pred komisijom, obrazlažu svoja rešenja usmeno. Interesantno je i po načinu rada i po tipu zadataka koji se radi i po načinu kako je koncipirano takmičenje. Posebna je privilegija raditi sa talentovanom decom. Naša škola na svu sreću ima dosta talenata tako da uživamo u svom poslu - rekla je nastavnica matematike Mirjana Obradović koja je zajedno sa svojim kolegama Danicom Isailović, Mioljubom Isailovićem i Vladimirom Mihailovićem na pravi način usmeravala mlade matematičare.
Za sedmaka Dušana Beguša, koji već ima iskustva na ovom takmičenju, zadaci nisu bili posebno teški. To dokazuje i osvojeno prvo mesto.
- Svake godine daju zadatke koji nisu toliko teški, ali treba puno da se razmišlja. Najčešće učenici pogreše na nekim stvarima na kojim nikada u životu ne bi pogrešili da su razmislili o njima. Bilo mi je lakše nego prošle godine zato što sam znao kako sve to ide i kako idu ti ciklusi i šta se dešava. Normalno da je bilo treme. Pred svako takmičenje ima treme zato što je svako takmičenje neka nova priča - izjavio je Dušan.
Za Mašu Đurić i Milicu Mirković, učenice VIII4, ovogodišnje takmičenje bilo je, kako su same izjavile, „za trunčicu teže jer obuhvata gradivo iz svih prethodnih razreda“.
- Snašle smo se. Osvojile smo drugu nagradu. Uskoro sledi Internet olimpijada. Slična je kao ovo takmičenje. Spremamo se. To su više neki zadaci za razmišljanje nego ovako kao što vežbamo za normalna takmičenja - istakla je Maša.
Iako je prvi put učestvovao na ovom takmičenju Vukašin Babić, učenik V1, osvojio je drugu nagradu.
- Nije bilo mnogo teško sem kao što je Dušan rekao čovek pogreši na zadacima na kojima misli da nikada ne bi mogao da pogreši. Trema malo utiče na to. Prethodne školske godine učestvovao sam na redovnim takmičenjima i Arhimedesovom matematičkom kupu.
Slično iskustvo imale su sedmakinje Iva Mijailović i Marija Savić, koje su, kao i osmak Dušan Obradović osvojile treće mesto.
- Bilo je super s obzirom da smo se prvi put ove godine takmičile na Dopisnoj olimpijadi. Nije bilo mnogo teško. Zadovoljne smo rezultatom. Iz godine u godinu sve je lakše zato što svake godine kada više vežbamo idemo na viši nivo takmičenja. Matematika nije strašna. Treba je voleti i dosta vežbati - poručile su Iva i Marija.
Pored sedam nagrada „Nikolajevcima“ je pripala i jedna pohvala koja je dodeljena Urošu Panteliću, učeniku osmog razreda.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa