1. decembar 2016.1. dec 2016.
PREDAVANjE U KULTURNOM CENTRU

FENOMEN LAJFKASTINGA

U Kulturnom centru, nedavno je održano predavanje „Lifecasting ““ novi oblici medijske komunikacije“. Master Veljko Eraković, teoretičar dramskih umetnosti i medija, govorio je o počecima lajfkastinga sredinom osamdesetih i njegovom uticaju na rijaliti programe.
- Značaj lajfkastinga je u tome što nemaju urednika programa, producenta, reditelja, tim koji imaju televizije, a ostvaruju veliku zaradu putem posetilaca sajtova koji se broje milionima. To je uticalo i na filmsku umetnost, konkretno na film „Trumanov šou“ Miloša Formana. Lajfkasting se obavlja putem interneta, snima se veb kamerom u apartmanima ili domovima, dok su učesnici rijalitija u studiju, imaju scenario i razrađene likove. Učesnici Velikog Brata grade karijeru samo na osnovu svog učešća u rijalitiju i postaju zvezde samo zbog te činjenice. Oni praktično žive rijaliti životom i nakon odlaska iz neke od tih kuća, kaže Eraković.
- Kakvo je Vaše mišljenje o rijaliti programima u Srbiji?
- Ne smatram to dobrom formom zbog izbora gostiju, ali urednici biraju goste koji su najreprezentativniji u našem narodu. Rijaliti programi su u Srbiji u velikoj meri estradizovani, zato što nam je zemlja takva kakva jeste, ali, to je sociološki problem u koji ne bih ulazio. Bavim se fenomenom internet medija i njegovim odnosom sa televizijom i filmom, jer imaju isti koncept, komunikaciju sa gledaocima. Učesnici lajfkastinga su samo putem interneta „živi“, što je metafizički sistem koji nas stavlja u nezavidan položaj, jer se postavlja pitanje koliko je to što gledamo na internetu zaista realno.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa