Инфо

1. децембар 2016.1. дец 2016.
ПРЕДАВАЊЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ФЕНОМЕН ЛАЈФКАСТИНГА

У Културном центру, недавно је одржано предавање „Lifecasting ““ нови облици медијске комуникације“. Мастер Вељко Ераковић, теоретичар драмских уметности и медија, говорио је о почецима лајфкастинга средином осамдесетих и његовом утицају на ријалити програме.
- Значај лајфкастинга је у томе што немају уредника програма, продуцента, редитеља, тим који имају телевизије, а остварују велику зараду путем посетилаца сајтова који се броје милионима. То је утицало и на филмску уметност, конкретно на филм „Труманов шоу“ Милоша Формана. Лајфкастинг се обавља путем интернета, снима се веб камером у апартманима или домовима, док су учесници ријалитија у студију, имају сценарио и разрађене ликове. Учесници Великог Брата граде каријеру само на основу свог учешћа у ријалитију и постају звезде само због те чињенице. Они практично живе ријалити животом и након одласка из неке од тих кућа, каже Ераковић.
- Какво је Ваше мишљење о ријалити програмима у Србији?
- Не сматрам то добром формом због избора гостију, али уредници бирају госте који су најрепрезентативнији у нашем народу. Ријалити програми су у Србији у великој мери естрадизовани, зато што нам је земља таква каква јесте, али, то је социолошки проблем у који не бих улазио. Бавим се феноменом интернет медија и његовим односом са телевизијом и филмом, јер имају исти концепт, комуникацију са гледаоцима. Учесници лајфкастинга су само путем интернета „живи“, што је метафизички систем који нас ставља у незавидан положај, јер се поставља питање колико је то што гледамо на интернету заиста реално.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa