1. decembar 2016.1. dec 2016.
LjUBAVNI JADI KNjAZA MILOŠA

SRCE MU OSVOJILA LjUBICA

U austrijskoj igračici Forti, knjaz Miloš je „prepoznao“ svoju Ljubicu iz devojačkih dana. Njegov porodični život najviše je uzdrmala mlada Petrija, koju je na kraju kneginja ubila
Ljubav se u doba knjaza Miloša krila kao najveća sramota, ali vesti sa najvišeg vrha i o ovakvim događajima bi često „procurile“ u javnost.
Tako je znameniti Milan Đ. Milićević, posredstvom jednog svog prijatelja zabeležio priču iz bečke opere, gde je knjaz Miloš iz svoje udobne lože na sceni uočio prelepu i tada vrlo poznatu igračicu Forti.
Kneginja ličila
na prelepu igračicu
- E, činiš volko. Ovakva je bila Ljubica-devojka, prokomentarisao je knjaz svom ađutantu.
Opčinjen igrom izuzetno privlačne Švabice u kojoj je „prepoznao“ Ljubicu, izdao se do kraja.
- Služio sam u Dobrinji, kod zeta Save. Za njega je bila udata moja sestra Stana. Dodijalo mi da budem kod njega. Moj zet Sava je bio veoma prek čovek. Nabesi se brzo, pa što dohvati tim bije. Ja se odlučim da odem u Brusnicu kod starijeg brata Milana, koji je već bio dobar gosa. Radio je u ortakluku sa Turčinom Čor Zukom. Nisam smeo ići putem. Pre nekako toga u mehani sam pojeo nekoliko somuna, pa nisam imao čim platit. Udarim ja prečicom. Kad na jednom izvoru majka i ćerka peru rublje. Čim sam ugledao Ljubicu ostaše mi oči na njoj. One su se mene uplašile. Izašle su odmah iz vode. Ja sam se tu izuvao i obuvao čitav jedan sahat. Mora da su me klele. Posle mi Turčin Čor pomože da se oženim. Inače brat Milan beše protiv. Kaže nisam imao ništa, što je i tačno. Gde da se ženim, golja...
Knjaz je ceo svoj vek proveo sa knjeginjom Ljubicom, koju je istinski voleo, iako je bio povodljiv za ženama, što se nije moglo sakriti.
U državničkim poslovima poznata je bila knjaževa mudrost i brzina. Međutim, kada je u njegov dvor stigla mlada Petrija, udovica nekakvog trgovca iz Sarajeva, taj običaj se promenio, što je najpre primetila sama kneginja.
Dolazak mlade Petrije
Mlada Petrija je došla da se požali knjazu.
- Ja sam jedinica bogatog oca, kazala je Petrija. Objasnila je da je svom čoveku u miraz donela velike novce. On, kao bogati trgovac, silan novac dao je na zajam, a smrt ga je zatekla na prečac. Velike sume su ostale pozajmljene, a nevraćene.
Petrija je knjazu potanko nabrojala sve dužnike njenog pokojnog muža, da bi na kraju zamolila da joj pomogne oko vraćanja novca, normalnim putem.
Gledajući je onako mladu i lepu knjaz je s uzdahom odgovorio da se to što traži ne može završiti tako brzo.
- Ja ću narediti da se ti ljudi pritegnu, ali će proći dok se od svih dobiju novci ili odgovori. Zato ti idi kući, a što se naplati poslaće ti se preko sarajevskog paše, rekao je knjaz.
- Gospodaru! uzvrati uznemireno Petrija, molim ti se da mi novce ne šalješ preko Turaka, jer što u njihove ruke dođe, to moje oči neće videti. A, upravo ja se i nemam kud vraćati...
Knjaz pogleda Petriju i malo poćuta, pa reče: „A ti idi onamo Ljubici, nek ti nađe kakva posla, dok se stvar ne svrši...“
Knjazu je istina bilo po volji da Petrija onako mlada i lepa, što duže ostane u njegovoj blizini.
Petrija je kasnije tragično završila od Ljubičine ruke, a ovu priču iz 1866. godine zabeležila je svastika Pere Cukića, tetka Tona.
U trenutku kada je ljubomorna kneginja ubila Petriju iz pištolja, bila je u blagoslovenom stanju. Iste godine je rodila sina Milana, budućeg vladara Srbije, a bolje upućeni kažu da je Miloš supruzi oprostio veliki greh, samo zbog trudnoće.
Kneginja Ljubica je umrla 1843. godine u Novom Sadu, uverena da će joj milostivi Bog oprostiti mnoge grehe, osim ovog ubistva. U bolesničkoj postelji je zapisala: „Kuda me samo zanese, moja ženska pamet? Kad bih ja ubila sve njegove prijateljice za koje sam znala, mogla bih pobiti toliko sveta. Grešna duša, šta učinih!“
Lj. Đukić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa