2. mart 2017.2. mar 2017.
ISKUSTVO, DRUGARSTVO, MUDROST
KAPITEN “ZASLONA” MILAN PANIĆ O BORBI ZA TITULU I IZAZOVIMA ZA ODBOJKU KAO SPORT

ISKUSTVO, DRUGARSTVO, MUDROST

“Imamo iskusne igrače koji nas motivišu, a mlade inspirišu da prevaziđu sebe. Sinergija toga protkana samopouzdanjem drži nas na vrhu” - u najkraćem približava nam uspeh šabačkih odbojkaša kapiten “Zaslona” Milan Panić u razgovoru za naš list
Koja je prednost “Zaslona” u odnosu na druge, te je već dugo na vrhu?
- Našu ekipu čine igrači koji su prolazili različite odbojkaške škole, a poznanstvo je zasnovano više na utakmicama jednih protiv drugih, nego igranjem u istom dresu. Nismo znali šta nas očekuje, trebalo je stvoriti homogenu celinu bez mnogo treninga. Ipak odličan start doneo nam je samopouzdanje.
Šta je bilo ključno da shvatite da i kao novajlije možete do titule?
- U timu imamo igrače sa iskustvom igranja u ovom i višem rangu. Uz to, deo rivala nam je poznat od ranije. Kada smo uzeli u obzir te dve komponente, shvatili smo da nema razloga biti preskroman u postavljanju ciljeva.
Liga se bliži kraju, šta će biti presudno da bi se na kraju slavilo u Šapcu?
- Pauza nije bila dobra za našu formu, ali polako napredujemo ka onoj iz prvog dela koja nas je izdvojila od drugih, ne samo bodovno, već i stilom igre. Uspesi u predstojećim teškim mečevima omogućiće nam da “konci” ostanu kod nas i da izbegnemo dramu u poslednjim kolima.
Ovo nije profesionalni rang, nema mogućnosti za mnogo treninga i uigravanja, a svi, uz odbojku, rade druge poslove?
- Tako je, no tu do izražaja dolazi iskustvo odbojkaša u zrelim igračkim godinama. Oni to znaju da iskoriste kada je najpotrebnije. Pristupom, potezima i savetima daju podstrek ostalima, a mlađima postaju uzori koji bude njihovu žustrinu i posvećenost. Fuzija svega pomenutog naša je velika snaga kada uslova za više treninga i uigravanja nema.
Ima li u Prvoj B ligi nekog pravog odbojkaškog grada?
- Uvek su se Vojvodina i Novi Sad izdvajali, ali pravu odbojkašku atmosferu, gde se odbojka poštuje, voli i gleda, osetio sam u Bečeju. Uz njih, svakako je tu i Mladenovac.
Ovo je treći rang gde nosiš dres Zaslona. Kolika je razlika među ligama u hijerarhiji?
- Velika, i to ne samo u kvalitetu klubova, već i potencijalu dece, mogućnostima rada i trajanja. Malo je klubova koji imaju realan plan “marširanja” kroz rangove. Prva liga je sjajan most na putu ka Super ligi koja je već nešto sasvim drugačije.
Da li je odbojka u krizi popularnosti kod najmlađih?
- U Šapcu, ženska odbojka je u velikoj ekspanziji. Devojčice su zainteresovane, funkcionišu tri kluba. Mnogo je turnira, kampova na nivou države koji održavaju devojke u ovom sportu i prave potencijal za reprezentaciju. Kod dečaka, nažalost, mislim da je odbojka u krizi, manje je zainteresovanih, kvantitet je sve slabiji, a samim tim i kvalitet.
Učestvovao si na “beach voley” turnirima. Može li odbojka na pesku preuzeti primat od dvoranske?
- Futsal nikada neće pobediti fudbal, besket neće nadmašiti košarku, tako ni odbojka na pesku ili snegu neće prevazići odbojku. Jeste ona atraktivna, ali i dvoranska odbojka se jednako usavršava i čuva privlačnost gledaocima.
Radiš i kao trener ženske ekipe. Vidiš li svoju budućnost u tom poslu?
- Od 2011. sam trener u različitim selekcijama i to je poseban izazov za mene u najpozitivnijem smislu. Ženska odbojka je sačuvala krativnost i nadmudrivanje koje je muška izgubila zbog brzine igre. Povratna energija koju dobijam od igračica posle nekog uspeha, vuče me da ostanem u ovom poslu i kasnije. Uživam kao trener i želim da se usavršavam za veće uspehe.
D. Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa