9. mart 2017.9. mar 2017.
Saopštenje povodom situacije u Apoteci Šabac i protesta zaposlenih

Najodgovorniji ćute

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović razgovarao je juče sa zaposlenima u Apoteci Šabac koji su izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kojoj se ustanova nalazi.
Saosećamo sa zaposlenima u Apoteci Šabac kao i sa zaposlenima u celoj Srbiji čije su apoteke u sličnom problemu. Tužno je što najodgovorniji za ovaj problem ćute.
Svesni kompleksnosti problema u kojem su se našle apoteke u Srbiji, Grad Šabac je prvi ponudio model za njegovo rešavanje, a već treći mesec isplaćuje se solidarna pomoć radnicima. Međutim, Grad nije u mogućnosti da izdvaja iz gradskog budžeta za plate zaposlenih, jer to nije po zakonu.
Model koji je Šabac ponudio za rešavanje problema podrazumeva izdavanje objekata Apoteke Šabac u zakup privatnom vlasniku uz obavezu da preuzme i medicinske radnike. Sledeći korak Grada u rešavanju problema biće izdavanje u zakup pojedinačnih objekata.
Grad će učiniti sve što može u skladu za zakonom da reši problem u kojem se Apoteka nalazi, poštujući četiri osnovna cilja: da obezbedi redovno snabdevanje lekovima na recept na celoj teritoriji Šapca, da sačuva radna mesta medicinskih radnika, da sačuva imovinu grada i izmiri obaveze prema poveriocima.
Napominjemo da Grad ne može da garantuje isplatu zaostalih zarada zaposlenih jer se finansiranje zarada ostvaruje kroz izdavanje lekova na recept po ugovoru sa RFZO. Pošto to sada nije moguće zbog blokade računa, Apoteka je u situaciji u kojoj jeste.
Grad će učiniti sve u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima da reši trenutnu situaciju u Apoteci Šabac i omogući radnicima da nastave da rade, očekujući pritom i pomoć nadležnih državnih institucija.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa