9. mart 2017.9. mar 2017.
ELEKTRONSKI RECEPTI OD MAJA

Bez čekanja za terapiju

Pacijenti u Srbiji će već krajem maja ili početkom juna propisane lekove moći da podižu u apoteci bez papirnog recepta. Ova novina biće moguća zahvaljujući uvođenju elektronskog recepta, pa će višečasovno čekanje ispred ordinacije u domu zdravlja kako bi se od lekara dobio recept - postati prošlost.
Uvođenje elektronskih recepata će posebno biti značajno za hronične bolesnike koji svakoga meseca gube dragoceno vreme da bi dobili neophodne lekove. Oni će ubuduće dobiti recepte za šestomesečnu terapiju.
Pacijenti će najpre odlaziti kod izabranih lekara koji će im propisati terapiju i elektronski je upisati u kompjuter, a zatim će ići u neku od 3.000 apoteka, bilo državnih, bilo privatnih, sa kojima RFZO ima potpisane ugovore, kako bi podigli lekove.
Umesto papirnog recepta, pacijent će farmaceutu u apoteci samo dati zdravstvenu karticu. Na ekranu kompjutera, apotekar će videti recepte koji su na raspolaganju za podizanje leka. U slučaju da se pogorša zdravstveno stanje, on će uvek moći da ode kod svog lekara radi korekcije terapije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa