9. mart 2017.9. mar 2017.
VIŠE OD TEME
PREDSTAVLjENA KNjIGA “MODERNIZAM PETRA KOČIĆA”

VIŠE OD TEME

U svečanoj sali Biblioteke šabačke, predstavljena je knjiga “Modernizam Petra Kočića” Jelene Gajić. Govorili su prof. dr Nataša Polovina, protođakon Ljubomir Ranković i autorka.
- Knjigu sam pisala kao master rad na studijama Srske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Odabrala sam Kočića, jer sam želela da prikažem na koji način njegovo delo pripada modernizmu, iako su ga svrstali u realističnu književnost. Ovom piscu, koji mi je inspiracija još iz gimnazijskog doba, trebalo bi posvetiti više pažnje, ponovo ga čitati i proučavati, rekla je Jelena, koja radi kao nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ “Vuk Karadžić”.
U svom prvencu, autorka je ukazala na crte impresionizma, kao i na liričnost i melodičnost Kočićevog jezika. Da likovi u njegovim delima često nose psihološke osobine, koje su svojstvene modernističkom senzibilitetu.
- Knjiga je napisana jednostavnim i lepim stilom, što nije baš karakteristično za naučnu litraturu. Jelena je autorka iz čijeg se rukopisa vidi da je izuzetno naklonjena i istinski zainteresovana za ono o čemu piše, što takođe nije čest slučaj u naučnim krugovima. Petar Kočić je za nju mnogo više od teme, istakla je dr Polovina.
Prema rečima dr Rankovića, ova knjiga je praznik kulture, ne samo za šabački, već za srpski kulturni milje. I ne samo to.
- Ima u Kočićevoj pripoveci “Kroz mećavu” mesto kad Velja pita unuka: “Ideš li rode?”, a dečak mu odgovori “Idem”. Danas, kad se mi stariji pitamo kuda ide naš rod, ova knjiga je odgovor mlade devojke zaljubljene u književnost da naš rod korača putem, što je veliko ohrabrenje, naglasio je Ranković.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa