16. mart 2017.16. mar 2017.
RUGLO U CENTRU GLOGOVCA

DOM KULTURE BEZ KULTURE

Izgrađen odmah posle Drugog svetskog rata. Nekoliko godina krasio najlepšu ulicu Mačve. Danas postao smetlište, čekajući rekonstrukciju. Urađen elaborat, a vrednost potrebnih radova procenjena na 10 miliona dinara
“Glas Podrinja” je 1945. godine, zabeležio da su mladi u Glogovcu, dobrovoljnim radom izgradili seoski Dom kulture. Pedantni izveštač beleži da je tom prilikom u zgradu od skoro 400 kvadrata, korisnog prostora ugrađeno 80.000 cigli. Tu je, primećuje izveštač, “bujao” život, najviše u bifeu, velikoj sali i biblioteci koja je imala mnogo knjiga i nalazila se na spratu. Glogovčani i danas s ushićenjem govore o ovom delu istorije svog Doma kulture, koji je kažu krasio centralnu ulicu sela, koja je više puta proglašavana za najlepšu u Srbiji.
Danas je nažalost sve to drugačije. Dom kulture u našem selu koji je obeležio mladost mnogih naših žitelja je oronuo i okapao. Krovna konstrukcija je sklona rušenju, a pojedine prostorije postale pravo smetlište. Pre mesec dana predali smo našoj opštini zahtev za rekonstrukciju zgrade. Stručno izrađeni eleborat predviđa između ostalog deo za muzejsku postavku posvećenu Janku Veselinoviću, koji je sahranjen na obližnjem groblju. Tu je seoska škola i crkve, a vrednost radova na rekonstrukciji zgrade Doma procenjena je na 10 miliona dinara, kaže Ivan Lukić, predsednik mesne zajednice Glogovac.
Lukić naglašava da su mladi ponovo “najglasniji” u želji da dobiju svoj kutak za odmor, druženje i razonodu na selu.
Verujem da bi rekonstrukcija Doma doprinela svetlijoj budućnosti našeg sela. Osim razvijenijeg kulturnog života prvenstveno mladih, ovim bi postali i značajnija turistička destinacija na putu kroz ovaj kraj.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa