Info

16. mart 2017.16. mar 2017.
Komunalna infrastruktura

NOVI KONTEJNERI I KANTE

U okviru „GIZ IMPACT“ projekta JKP „1. maj“ Krupanj dobilo opremu u vrednosti od 1,2 miliona dinara
Kao što je i najavljeno u četvrtak 2. marta 2017. godine u Krupnju je potpisivanjem protokola od strane predsednika opštine Krupanj Ivana Isailovića i Klausa Šmita vođe projekta „GIZ IMPACT“ izvršena svečana primopredaja 30 kontejnera zapremine 1,1 kubni metar i 100 kanti za smeće zapremine 120 litara u ukupnoj vrednosti od 1,2 miliona dinara.
Nabavljena oprema predata je na upravljanje JKP „1. maj“ iz Krupnja koje će kroz analizu i izradu plana sakupljanja otpada odrediti lokacije za postavljanje novih kanti i kontejnera. Sredstva za nabavku opreme obezbeđena su od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Procenjeno je da će se na taj način povećati količina prikupljenog otpada za 25 procenata i smanjiti nastajanje divljih deponija.
- Ova donacija će svakako podići kvalitet usluga našeg komunalnog preduzeća, a doprinos projekta je nemerljiv i u edukativnom i u materijalnom smislu. Ovu opremu, a da ni u šta drugo ne ulažemo, sopstvenim sredstvima ne bismo mogli nabaviti ni za godinu dana i ta činjenica samo govori o tome koliko je ova donacija značajna za naše preduzeće i opštinu Krupanj - kaže direktor JKP „1. maj“ Milutin Popović.
Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailovića pozdravio je predstavnike GIZ-a i zahvalio se na svemu što je GIZ učinio od poplava pa do danas za Krupanj, ali je istakao i činjenicu da je GIZ prisutan u ovoj opštini još od 2012. godine i da od tada opštini Krupanj pruža neizmernu podršku.
Da je odlaganje smeća na deponije poslednja opcija i da treba raditi na modernizaciji sistema upravlja otpadom govori gospodin Klaus Šmit vođa projekta „GIZ IMPACT“:
- Nemačka Savezna Vlada podržava Republiku Srbiju u unapređenju upravljanja otpadom pogotovo u odnosu na klimatske promene i mi kroz ovaj projekat pružamo podršku opštinama da unaprede sisteme kada se govori o tom modernom načinu upravljanja otpadom, najpre kroz uvođenje kompostiranja, reciklaže, proizvodnji biogasa i sve to će doprineti boljoj zaštiti životne sredine i unapređenju stanja u oblasti otpada.
Zajednički zaključak je da se mora staviti akcenat na edukaciju i komunikaciju sa stanovništvom o značaju očuvanja životne sredine, jer samo na taj način se mogu ostvariti svi budući planovi i programi u oblasti unapređenja upravljanja otpadom.
Nemačka Savezna Vlada kroz program razvojne saradnje sa Republikom Srbijom podržava opštine i gradove u Srbiji u ispunjavanju ekoloških standarda Evropske unije. Kroz projekat „IMPACT“ koji sprovodi Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) pružena je finansijska podrška opštini Krupanj kroz nabavku opreme u cilju povećanja usluge sakupljanja komunalnog otpada.
D. Žugić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa