6. april 2017.6. apr 2017.
Svedok ne može da govori
NASTAVAK PRIČE O BORBAMA PASA

Svedok ne može da govori

Sa teškim ranama od ujeda drugih pasa i velikom rupom, najverovatnije, od malokalibarskog metka na glavi, pit bul ostavljen da umre na Obilaznom putu. Naravno, pas nije čipovan pa se ne može utvrditi čiji je
Pre nekoliko sedmica „Glas Podrinja“ je pokušao da sazna da li se u Šapcu održavaju borbe pasa. Mnogi su nešto čuli, ali dokaza nije bilo. Policija je 2010. godine u Bogatiću podnela četiri krivične prijave protiv organizatora borbi, dok je na licu mesta zatečeno njih čak 38. Posle toga ništa.
Dokaz, nažalost posredan, pojavio se pre desetak dana. Sa teškim ranama od ujeda drugih pasa i velikom rupom, najverovatnije, od malokalibarskog metka na glavi, pit bul je ostavljen da umre na Obilaznom putu. Po dobijenoj dojavi, kao i nebrojeno puta do sada, psa je preuzeo Aleksandar Stanojlović.
-Drug mi je javio da leži u kanalu sa povredama glave. Mislio je da ga je udario auto. Kada sam došao do njega bio je krvav, uplašen, gladan i žedan. Režao je na mene. Na hranu sam ga namamio da uđe u kombi, stavio mu korpu i odvezao kod veterinara. Rane su bile inficirane. Imao je na desetine krpelja na sebi, a nalazi krvi su pokazali da su neki od njih bili i zaraženi. Ipak, pokazao je izuzetnu volju za životom i veoma brzo se oporavlja od svega, objašnjava Aleksandar.
Naravno, pas nije čipovan pa se ne može utvrditi čiji je.
Veterinar koji brine o psu ne može sa stopostotnom sigurnošću da potvrdi kako su rane nastale, ali ni da isključi mogućnost da su od borbi sa drugim psima.
-Kod nas je stigao u jako lošem stanju. Imao je velike rane na glavi, a pretpostavka je da mu ih je naneo drugi pas. Ne možemo sa sigurnošću da isključimo i da su nastale na neki drugi način, npr. od neke infekcije. Za nas je najbitnije da je sada dobro i da se potpuno oporavi, kaže veterinar.
Pošto su mu očišćene rane i nahranjen pas se smirio. Izuzetno je umiljat i nije agresivan prema ljudima. Velika rupa na sredini glave i dalje postoji, neke rane još nisu zarasle, ali pas je generalno dobro. Aleksandar mu je dao ime Lepi.
Nekoliko dana pre toga Aleksandar je našao i jedno štene, mešanca pit bula ili staforda, koje je imalo zarasle rane od ujeda. Poznavaoci prilika sumnjaju da je i ono trenirano za borbe pre nego što je završilo na ulici.
Gradskom Odlukom, donetom prošle godine, u Šapcu je zabranjeno držanje pit bulova. Komunalna policija od početka marta sprovodi popis vlasničkih pasa i tokom te akcije kod jedne osobe u Mali pronađena su dva psa za koje su Kinološki savez Srbije i Veterinarska inspekcija potvrdili da su ove rase. Međutim, potpuno tačno se to može utvrditi samo DNK analizom.
Mačva centar održavanja borbi pasa
Elvir Burazerović direktor ORKE potvrđuje da se u Šapcu, i generalno u Mačvi, održavaju borbe pasa. Problem je dokazati.
-Da bi moglo da se prijavi krivično delo mora da se utvrdi da postoji borba. Policija mora da ih uhvati na licu mesta i to se radi na osnovu dojava. Ipak, treba biti oprezan i kada se dođe do saznanja da se borba održava treba obavestiti ili Policijsku upravu Šabac ili direktno Beograd, jer lokalna policija često bude povezana sa njima. Pored Šapca, centri održavanja borbi su i Valjevo, Subotica, Dimitrovgrad. Šabačka policija je imala i relativno uspeha u razbijanju toga pre nekoliko godina, navodi Burazerović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa